Zwitserland met kinderen

Rondreis kinderen: Zwitserland

Een niet alledaags land voor een vakantie met kinderen binnen Europa is Zwitserland.
Veel mensen kennen Zwitserland als een mooi land, met veel bergen en sneeuw, maar vergeten dat Zwitserland ook erg mooi is voor een zomer vakantie met kinderen. Ouders kiezen vaak voor een bekend bestemming wanneer ze bepalen waar de jaarlijkse zomervakantie naar toe zal gaan en dat is natuurlijk ook logisch. Soms wil je echter iets verder kijken dan je neus lang is en een nieuwe bestemming voor een rondreis met kinderen kiezen.

 

Een verrassend land voor een vakantie met kinderen is Zwitserland. De prachtige natuur, de vriendelijke mensen en de mooie bezienswaardigheden maken dat Zwitserland een goede bestemming is voor een vakantie met kinderen. Zo kan je in Zwitserland prachtige rondreizen met kinderen maken per trein, kan je gletsjers bezoeken, wandelingen maken en genieten van al het mooie dat Zwitserland te bieden heeft. Op deze pagina vind je dan ook alle informatie over verre reizen met kinderen naar Zwitserland. Je vindt hier de geschiedenis en algemene informatie over Zwitserland, maar ook informatie over het aanbod van rondreizen met kinderen. 

Zwitserland reizen met kinderen

  • Ontdek het prachtige Zwitserland met kinderen. Niet per auto, maar per spoor. Een unieke ervaring langs de mooiste plekken van Zwitserland.
  • Spannende gezinsvakantie, waarbij jullie met een GPS mooie wandelingen maken en onder andere met de kabelbaan de berg op gaan.
  • Heerlijke wintersportweek in het Zwitserse Grachen. Ga sleeën of maak een mooie sprookjeswandeling.

Rondreis kinderen: algemene informatie over Zwitserland

De bondsstaat Zwitserland ligt in Centraal Europa en heeft als buurlanden Duitsland, Frankrijk, Italie, Oostenrijk en Liechtenstein. Zwitserland is qua oppervlakte ongeveer zo groot als Nederland, maar heeft “slechts” 7,6 miljoen inwoners. De eerste stad van Zwitserland is Bern, maar de grootste stad is Zurich. Andere grote steden zijn Lausanne, Geneve en Bazel. Zwitserland staat bekend als een land dat altijd neutraal is gebleven en is een van de weinige landen in westerlijk-Europa dat niet lid is van de Europese Unie.

 

De bevolking van Zwitserland spreekt meerdere talen. Zo is het Duits voor ongeveer 2/3e van de bevolking de meest gesproken taal, maar spreekt ook bijna 20% Frans als eerste taal. Het Italiaans wordt door 8% van de bevolking gesproken. De cultuur van de Zwitsers is ook sterk beïnvloed door deze drie buurlanden. Het opvallende van Zwitserland is dan ook dat men niet echt een natie is, maar eigenlijk een viertal sub-naties heeft (Duits-Zwitsers, Romandiers, Italiaans-Zwitsers en Reto-Romanen).

De Zwitsers zijn voornamelijk Christelijk, maar hebben geen dominerende godsdienst. Ongeveer evenveel mensen zijn katholiek en gereformeerd. De Zwitserse economie staat wereldwijd bekend als stabiel. Men heeft een uitstekend imago wanneer het gaat om haar bancaire diensten, maar ook de chemische en famaceutische industrie dragen sterk bij aan de Zwitserse economie. Voor buitenlandse bedrijven is Zwitserland een aantrekkelijke vestigingsplaats, omdat de belastingen laag zijn.

 

Rondreis kinderen: geschiedenis van Zwitserland

Zwitserland is een echt Alpenland en is tijdens de steentijd voor een groot deel bedekt geweest met gletsjers. Er zijn resten gevonden van beschavingen die gedurende de steentijd in grotten woonden. Dit maakt dat we met zekerheid kunnen stellen dat Zwitserland al zeker 11.000 jaar bewoond is. De keltische volkeren (o.a. de Helvetiers) waren de traditionele bewoners van Zwitserland. In de 1e eeuw voor Christus waren de Helvetiers bezig met uitbreiding naar Franse gebieden.

 

De destijds regerende Romeinse keizer Julius Caesar hield hen tegen en stuurde hen terug. De Romeinen veroverden het huidige Zwitserland en brachten het onder in het Romeinse Rijk. De Romeinen introduceerden straten op de verbinding tussen Geneve en Italie. Na de val van het Romeinse rijk trokken Duitse stammen het gebied binnen en bezetten het vlakke gedeelte van Zwitserland. Hiermee werd het Duitse geïntroduceerd in Zwitserland.

Vanaf de 4e eeuw werd het Christendom door de Fransen in Zwitserland gebracht en werden vele kloosters en kerken gebouwd. Zwitserland was vanaf 534 tot aan de 9e eeuw onderdeel van het Frankenrijk. Vanaf de 9e eeuw was Zwitersland deel onderdeel van Lotharingen (Bourgondie) en deels van het Duitse Rijk. In de middeleeuwen waren het de Habsburgers die grote delen van Zwitserland tot hun bezit beschouwden. Steden als Bern, Basel en Zurich bleven echter onafhankelijk.

 

Omdat Zwitserland een pas maakten over de Gotthart werd het land een strategische plek die veel vorsten graag in hun bezit wilden hebben. De Oostenrijkers deden diverse pogingen om de gebieden te veroveren, maar werden door een verbond van Zwisterse steden/kantons verslagen. Dit verbond breidde zich gedurende de 12e tot de 14e eeuw uit en zo onstond het Zwitsers Eedgenootschap. Eind 14e en in de 15e eeuw werden oorlogen gevoerd met eerst de Habsburgers en vervolgens de Bourgondiers. Doordat men beide oorlogen overtuigend wonnen kregen de Zwitsers een goede naam in Europa. Veel vorsten huurden dan ook Zwitserse soldaten in voor hun oorlogen en dit bracht Zwitserland veel rijkdom. Gedurende de eeuwen bleef Zwisterland een strijdtoneel en moest men de Fransen, Oostenrijkers en Italianen van hun afslaan.

 

In 1803 kreeg Zwitserland van Napoleon Bonaparte haar autonomie terug. Het Weense congres en de daarin deelnemende Europese grootmachten erkenden de Zwitserse neutraliteit. Deze neutraliteit duurt nog altijd voort. In de 19e eeuw woedde kort een burgeroorlog, omdat een kanton zich wilde afscheidden van de Zwitsers, maar het Zwitserse leger behaalde een makkelijke overwinning. Sinds 1848 is het moderne Zwitserland een feit en gaat men als bondsstaat door.

Ondanks diverse oorlogen, zoals de Sardisch-Franse oorlog, de Italiaans-Oostenrijkse oorlog, de Duits-Franse oorlog en WO1 en WO2, weet Zwitserland haar neutraliteit te bewaren. Dit maakt dat Zwitserland een geliefde bestemming is voor internationale congressen.

 

Rondreis kinderen: klimaat van Zwitserland

Het klimaat van Zwitserland houdt het midden tussen een landklimaat en een zeeklimaat. De temperaturen zijn in de zomer vergelijkbaar met Nederland en liggen gemiddeld tussen de 20 en 25 graden. Aan de zuidkant van de Alpen zijn de temperaturen zelf nog wat hoger en lijkt het klimaat zelfs mediterraans. De winters in Zwitserland worden gekenmerkt door veel sneeuw en lage temperaturen.

Dit maakt dat Zwitserland een favoriete bestemming is voor een wintersport vakantie met kinderen. In de Alpen is het klimaat uiteraard anders, waarbij de temperaturen in de zomer redelijk (10 tot 15 graden)zijn en in de winter koud. In de winter valt er veel neerslag in de vorm van sneeuw. Sommige hooggelegen gebieden kennen eeuwige sneeuw.

 

Rondreis kinderen: Flora en fauna van Zwitserland

Zwitserland is een echt Alpenland met veel hoge bergen. Het midden van Zwitserland is wat minder bergachtig. Hier vind je dan ook het merendeel van de bevolking. Zwitserland kent veel neerslag in de vorm van sneeuw. Dit maakt dan ook dat je veel meren en rivieren in Zwitserland hebt. Bekende meren zijn het meer van Geneve en het Bodenmeer (de Bodensee). Bekende rivieren die in Zwitserland ontspringen zijn de Rijn en de Rhone. De Zwitserse berghellingen en rivierbeddingen staan vol met een grote diversiteit aan bossen. Zo heb je beuken, lindes, zomereiken, fijnsparren en esdoorns in de vele bossen van Zwitserland.

 

De bergen van Zwitserland zijn deels bedekt met eeuwige sneeuw en met gletsjers. De meren en rivieren van Zwitserland zijn een belangrijke bron voor de rijke dierenwereld. Zowel zoogdieren, amfibieen als vogels en vissen profiteren van de prachtige natuur. In Zwitserland heb je veel kans om reeen en herten te zien. Ook komen wilde katten, vossen en wilde zwijnen voor,

 

Rondreis met kinderen: veiligheid in Zwitserland

Zwitserland is een van de veiligste landen van Europa. Het criminaleitspercentage is erg laag. Natuurlijk moet je op rondreis met kinderen wel op je bezittingen letten, met name in de grote steden.

 

Rondreis met kinderen: bezienswaardigheden in Zwitserland

Wanneer je belsuit om dit jaar niet een keer te kiezen voor verre reizen met kinderen, maar het iets dichterbij wilt houden, dan is een rondreis met kinderen maken in Zwitserland een goed alternatief. Een vakantie met kinderen in Zwitserland boek je al voor een paar honderd euro. Bovendien kan je er op eigen gelegenheid naar toe rijden. Zwitserland heeft een aantal mooie bezienswaardigheden die je op rondreis met kinderen niet gemist wilt hebben.

 

1: Bern


De eerste stad van Zwitserland is Bern. Deze stad is erg oud en dat merk je wanneer je door het middeleeuwse stadscentrum struint. Men heeft vele oude straten met zuilengangen. Net over de Nyddeggbrug zie je oude berenkuilen. Hier komt ook het bekende logo van Bern met daarin een beer vandaan.

 

2: Zurich

De grootste stad van Zwitserland wil je een keertje gezien hebben, en waarom niet op vakantie met kinderen? De oude stad is erg mooi. Je kan hier onder andere de Gotische basiliek Fraumunster bezoeken. Wanneer je aan de andere kant van de rivier bent zit je in de moderne stad met haar skyline.

 

3: Wintersport in Zwitserland


Wanneer je in de kerstvakantie of voorjaarsvakantie een reis met kinderen wilt maken voor de wintersport, dan zit je in Zwitserland goed. Men heeft sneeeuwgarantie, een grote hoeveelheid prachtige pistes en het is hier veel minder druk dan in Oostenrijk of Frankrijk.

 

 

4: St Gallen


Een van de mooiste plekjes van Zwitserland is ST Gallen. Hier vind je een van de monumenten die door de UNESCO op de werelderfgoedlijst is gezet: de abdij van St Gallen. Deze barokke kathedraal met de indrukwekkende bibliotheek behoren bij een oud klooster. Het centrum van St Gallen heeft veel mooie huizen uit de 17e en 18e eeuw.

 

5: Wandelen in Zwitserland

De prachtige natuur van Zwitserland nodigt uit om heerlijke wandeltochten met het hele gezin te maken. Je kan door de bergen wandelen en moooie plekjes opzoeken om te overnachten. Geniet van de omgeving, de rust en de stilte van het prachtige Zwitserland.

 

6: Geneve

Deze universiteitsstad heeft een lange geschiedenis die je nog kan voelen wanneer je te voet het oude centrum verkend. De prachtige Kathedraal van st Pierre is een mooi voorbeeld van de Romaanse architectuur. Zwitserland staat bekend om haar horloges. Bekijk vooral ook de bloemenklok met 6500 bloemen in de Jardin Anglais.

 

7: Ticino


Deze stad ligt enigszins afgescheiden van de rest van Zwitserland. De omgeving met twee grote meren is erg mooi en zelfs indrukwekkend. Vanuit hier kan je mooie uitstapjes maken naar leuke plaatsen in de omgeving. In Bellinzona kan je een drietal burchten zien.