Italie met kinderen

Rondreis kinderen: Italie

De jaarlijkse zomervakantie is voor veel families een belangrijk moment in het jaar. Er wordt hard toegeleefd naar een vakantie met kinderen, door zowel ouders als kids. De zomervakantie is het moment waarop iedereen even lekker ontspannen kan en iets van de wereld kan gaan zien. Veel ouders gaan dan ook op vakantie met kinderen. Een vakantie met kinderen kan je natuurlijk dichtbij maken of je kan gaan voor verre reizen met kinderen. Een rondreis met kinderen maak je echter niet zo maar even. Dit vergt een hele investering en dat hebben veel gezinnen hier niet voor over. Gelukkig kan je in Europa ook mooie rondreizen met kinderen maken.

Een van de landen waar je een rondreis met kinderen maken kan is Italie. Italie is een van de oudste en meest invloedrijke landen van Europa en kent veel mooie bezienswaardigheden. Een rondreis met kinderen naar Italie maken is zo gek nog niet om wat op te steken van de Europese geschiedenis, maar ook te kunnen genieten van mooi weer.

Op deze pagina vind je dan ook alle informatie over verre reizen met kinderen naar Italie. Je vindt hier de geschiedenis en algemene informatie over Italie, maar ook informatie over het aanbod van rondreizen met kinderen.

 

Rondreis kinderen: algemene informatie over Italie

In het zuiden van Europa vind je een van Europa’s mooiste landen: Italie. De buurlanden van Italie zijn Zwitserland, Oostenrijk, Frankrijk, Slovenie, Vaticaanstad en San Marino. Italie telt in totaal iets meer dan 58 miljoen inwoners, waarvan bijna 90% van oorsprong Katholiek is. Vanzelfsprekend spreekt vrijwel iedereen Italiaans.


De grootste steden van Italie zijn de hoofdstad Rome, Milaan, Turijn, Genoa, Florence en Venetie. Deze steden zijn favoriete toeristische bestemmingen door de vele oudheden die uitstekend bewaard gebleven zijn. Met name Rome is een groot museum. De Italiaanse economie is een van de grootste economieën ter wereld.

 

Men exporteert veel producten en verdient hier veel aan. Met name het bank- en verzekeringswezen, de textielindustrie en machines dragen hier flink aan bij. De meeste Italiaanse industrieën zijn in het noorden gevestigd. Dit is dan ook duidelijk het meer welvarende deel van Italie. Het zuiden van Italie loopt hier behoorlijk op achter. Opvallend aan Italie (en dat zal je zien tijdens een rondreis met kinderen) zijn de vele kleine familieondernemingen. Deze zijn veelal in de jaren 80 ontstaan toen het economisch wat minder ging in Italie.

Het toerisme is ook een belangrijke inkomstenbron. De maaltijden in Italie zijn voor toeristen een ware lekkernij. De vele verse pizza’s, pasta’s, ijs en tomaten maken vrijwel elke maaltijd tot een genot. Voor de ouders is daarnaast de Italiaanse wijn een lekkernij.

Italie reizen met kinderen

  • Leuke tocht voor het hele gezin door de Dolomieten. Bekijk snel deze rondreis.
  • Op zoek naar een individuele rondreis in Italie? Dan hebben wij voor u de perfecte reizen gevonden. Kijk snel
  • Prachtige 18 daagse reis door Zuid Italie. Bezoek onder andere een chocoladefabriek, Pompei, Napels en de Vesuviu vulkaan
  • Op zoek naar andere Europese bestemmingen voor een unieke rondreis met kinderen? Kijk dan snel.

Rondreis kinderen: geschiedenis van Italie

De naam Italie bestaat al erg lang en is afgeleid van de volkeren van Zuid-Italie. De geschreven geschiedeniis van Italie dateert uit de 4e eeuw voor Christus. Toch woonden er al duizenden jaren eerder mensen in het huidige Italie. Vanuit het zuiden van Frankrijk en het Donaugebied kwamen volkeren, waaronder de Italiers, naar Centraal-Italie en vestigden zich daar. Ook vanuit Noord-Afrika kwamen volkeren om handel te drijven met de lokale bevolking.

 

Vanaf de 8e eeuw waren het de Grieken die kolonies in het zuiden van Italie stichtten. Deze kolonies trokken veel Griekse filosofen, wetenschappers en schrijvers en dit gaf een boost aan de lokale cultuur. Ook de Etrusken, die zich in Toscane settelden, vormden een belangrijke bevolkingsgroep. Precies tussen het gebied waar de Grieken en de Etrusken zaten lag het gebied Latium, met een Romeinse bevolking en de stad Rome.


Deze stad ontwikkelde zich in rap tempo en kreeg steeds meer macht en aanzien. De stad veroverde omliggende gebieden en versloegen achtereenvolgens de Etrusken (4e eeuw voor Christus) en de Grieken (3e eeuw voor Christus). Dit was de aanzet tot een begin van vele veldtochten die er uiteindelijk toe leidden dat de Romeinen het gehele Middenlandse Zeegebied en een groot deel van Europa veroverde. Hiervoor moest echter eerst de machtige stad Carthago en haar generaal Hannibal verslagen worden in de Punische oorlogen.

 

Rond 200 voor Christus werd Griekenland veroverd en in de periode rond 50 voor Christus wist keizer Julius Caesar Gallie te veroveren.


Het hoogtepunt van het Romeinse Rijk werd behaald onder keizer Trajanus. Hij veroverde de laatste grote gebieden in West-Europa. Het lukte echter geen enkele keizer om de Germanen te verslaan. De opvolgens van Trajanus wisten eeuwenlang de landsgrenzen te behouden en de Romeinse cultuur en het Latijn als spreek- en schrijftaal te verspreiden. Na enkele eeuwen kwam het verval op gang. Het rijk was dermate groot geworden dat het niet te verdedigen was en het werd vervolgens opgesplitst in het West- en het Oost Romeinse Rijk. Toen de keizer Constantijn zijn hoofdstad verplaatste van Rome naar Byzantium (Constantinopel) werd de invloed van de Romeinen snel minder in West-Europa.

Germanen en andere stammen trokken massaal het rijk binnen en er ontstond veel onrust. De macht nam af en in 476 werd de laatste keizer van het West-Romeinse rijk afgezet. Italie werd bezet door Goten en Longobarden. Het vroegere keizerrijk bestond nu uit kleine stadsstaatjes zoals Venetië en Napels. Ook veroverde het Byzantijnse rijk een deel van Italie. In de 8e eeuw werd de pauselijke macht in Rome hersteld met de hulp de Franken onder leiding van veldheer Karel de Grote, maar ook de Arabieren voerde de druk op door Sicilië te veroveren. In de 11e eeuw wisten de Normandiers deze Arabieren te verdrijven. De handel trok aan en steden als Venetie, Pisa en Genoa profiteerden hiervan.


De Italiaanse cultuur ging een gouden periode in en bracht in 2 eeuwen vele bekende kunstenaars voort zoals Leonardo da Vinci, Botticelli, Danthe, Rafael en Michelangelo. Toen de kolonialisatie vanuit andere landen richting Azie en Amerika op gang kwam, nam de Italiaanse macht echter af. Ook de macht van de Paus werd minder door de reformatie in Noord-Europa. Italie verenigde zich in de 19e eeuw en kreeg eerst Turijn en daarna Florence als hoofdstad. De Italiaanse eenheid was echter fragiel door vele twisten tussen partijen.

 

Halverwege de 19e eeuw werd Venetie aan het Italiaanse Rijk toegevoegd door een pact dat gesloten werd met de Pruisen. Eind 19e eeuw werd Rome als hoofdstad uitgeroepen. In de Eerste Wereldoorlog was Italie in eerste instantie neutraal, maar na onderhandeling met de geallieerden over uitbreiding van het land verklaarde men de oorlog aan Duitsland. Na de oorlog werden Istrie, Dalmatie, Zadar, Zuid-Tirol en Trieste bij Italie gevoegd.

 

In 1922 kwam in Italie de fascist Mussolini aan de macht. Hij was ruim 20 jaar premier en wist het koninkrijk af te schaffen en zichzelf als leider te benoemen. Hij viel in 1935 Ethiopie aan en wilde daarmee een eerste stap zetten naar hersteld van het Romeinse Rijk. De Westerse wereld keek dit met argusogen aan en vervreemde zich van Italie. Italie had als enige bondgenoot nog Duitsland. In 1939 werd Albanie geannexeerd en in 1940 werd de oorlog aan Frankrijk en Engeland verklaard. Hiermee werd men actief deelnemer aan de Tweede Wereldoorlog. Men viel Frankrijk, Noord-Afrika en Griekenland aan, maar had de Duitse steun nodig voor overwinningen en behoud van de veroverde gebieden. Nadat de geallieerden een tegenoffensief begonnen zette de Italiaanse regering Mussolini af, sloot het vrede met de geallieerden en verklaarde men de oorlog aan Duitsland.

Mussolini werd door de Duitsers bevrijd en was tot 1945 nog leider van een klein staatje in Noord-Italie. Na de overgave van de Duitsers werd Mussolini vermoord. Na de Tweede Wereldoorlog ging Italie verder als democratie. Sinds de jaren 50 is Italie lid van de NAVO en tevens sinds de oprichting van de EG. Sinds enkele jaren is de populaire mediamagnaat Berlusconi de veelbesproken premier van Italie.

 

Rondreis kinderen: klimaat van Italie

Door de zuidelijke ligging van Italie heeft het voor een groot deel een mediterraan klimaat. Dit wil zeggen dat het eigenlijk het hele jaar aangenaam weer is. De zomers zijn warm, terwijl de winters relatief zacht zijn. Uiteraard is het klimaat in het noordelijke deel van Italie wat kouder.

Dit komt mede door de Alpen. Hier valt dan ook vaak sneeuw. De eilanden van Italie zoals Sicilie en Sardinie zijn daarentegen weer wat warmer dan de rest van Italie. Wanneer je in de zomer een vakantie met kinderen naar Italie boekt zit je qua weer in ieder geval altijd goed. Het klimaat is Italie is echter ook erg gunstig voor rondreizen met kinderen in andere jaargetijden.

 

Rondreis kinderen: Natuur en geografie van Italie

Italie is een erg bergachtig land met veel bossen. In het noorden van Italie liggen de bergketens de Alpen en de Dolomieten. Daarnaast loopt over de Italiaanse schoen de Apenijnse bergketen. Er zijn een aantal bekende rivieren in Italie, zoals het Tiber, de Arno en de Po. Deze laatste wordt gevoed door het smeltwater uit de Alpenrivieren. Italie heeft veel kuststroken, maar ook in het binnenland vind je de nodige watersportmogelijkheden.

 

Italie kent namelijk een aantal erg grote meren zoals het Lago Maggiore, het Gardameer en het Comomeer. Italie is een erg mooi land met prachtige natuur. De heuvels van Toscane, de Alpen, de kuststreek rondom Napels en natuurlijk de bekende vulkanen de Vesuvius, de Etna en de Stro mboli. Italie kent een van de rijkste naturen van Europa. Met name de plantenwereld is bijzonder uitgebreid.

 

Rondreis met kinderen: veiligheid in Italie

Ga je op rondreis met kinderen in Italie, dan hoef je je voor de veiligheid geen zorgen te maken. Uiteraard moet je in grote steden wel oppassen voor zakkenrollers.

 

Rondreis met kinderen: bezienswaardigheden in Italie

Op vakantie met kinderen gaan naar Italie is een erg goede keuze. Italie is een prachtig land met heel veel mooie natuur, bezienswaardigheden en lekker eten. Of je nu een rondreis met kinderen in Italie maken wilt, of een citytrip Rome. In Italie weet je zeker dat je een mooie vakantie met kinderen krijgt. Hieronder vind je een overzicht van een aantal van de belangrijkste bezienswaardigheden van Italie.

 

1: Rome en Vaticaanstad


Rome is een oude stad met heel veel bezienswaardigheden. Wanneer wij op vakantie met kinderen naar Rome gaan, dan zijn we voortdurend verbaasd. Op elke straathoek vind je bijna wel wat moois. Of het nu het Collosseum is, de Spaanse trappen, de Trevifontein, Vaticaanstad, de Sint Pieterskerk, de vele prachtige musea en de Sixtijnse kapel. Uiteraard vergeten we nu nog 101 verschillende dingen die allemaal de moeite van een bezoek waard zijn. Het moge duidelijk zijn: iedereen moet eens in zijn leven in Rome geweest zijn!

 

2: Venetie

 

SONY DSC

De stad Venetie is gebouwd op eilanden die voor een deel kunstmatig zijn. Venetie heeft meer dan 400 bruggen en 177 kanalen die de functie van straten vervullen. Je kan jezelf per gondel laten vervoeren door Venetie en de vele mooie bouwwerken en cultuur van dichtbij meemaken. De basiliek van San Marco is erg mooi.

 

3: Chillen aan de vele meren van Italie

In Noord-Italie liggen een aantal prachtige meren, zoals het Gardameer, het Lago Maggiore en het Comomeer. Hoewel het hier in de zomer toeristisch is, is de bestemming wel heel erg mooi. Op vakantie met kinderen naar deze meren is voor de kids helemaal geweldig.

 

4: Toscane


Het heuvelachtige gebied Toscane is een geweldige bestemming. Het landschap is golvend en lijkt zo uit een van de vele schilderijen van bekende kunstschilders gestolen. De stad Florence vind je vele mooie bruggen, paleizen en kerken.

 

 

5: Sardinie

Dit is het op 1 na grootste eiland van de middellandse zee en is bijna net zo groot als Nederland. Het eiland is echter verre van toeristisch en dat maakt het zo charmant. De verlaten stranden en hoogvlaktes maken het een prachtig eiland dat zeer authentiek overkomt.

 

6: De ruines van Pompeii

De stad Pompeii ligt tegen de vulkaan de Vesuvius. In het jaar 79 kwam deze vulkaan tot uitbarsting en bedekte de gehele stad met een dikke laag as. De inwoners werden verrast en zijn, samen met hun huizen, begraven in deze stad. Sinds enkele eeuwen worden opgravingen gedaan en is de stad deels bloot komen te liggen. Erg bijzonder om te zien op rondreis met kinderen.

 

7: De toren van Pisa


Deze vrijstaande klokkentoren werd in de twaalfde eeuw gebouwd. Door de drassige grond begon de toren gelijk te verzakken. Uiteindelijk duurde het twee eeuwen voordat het gebouw af werd gemaakt. Je kan de toren beklimmen en wordt bovenaan beloond met een mooi uitzicht.

 

8:Milaan

Milaan is een prachtige stad die bekend staat om haar mode, luxueuze winkels en goede restaurants. Er zijn natuurlijk ook een aantal prachtige gebouwen,. Belangrijkste bezienswaardigheid is de bekende Domkerk, de op 1 na grootste katholieke kerk ter wereld. Het plein waar deze kerk aan ligt, de Piazza del Duomo, is het hart van de stad.

 

9: Wandelen en skiien in de Dolomieten

Deze bergketen is ideaal om gedurende diverse maanden van het jaar te bezoeken. In de zomer kan je hier prachtige wandeltochten ondernemen, terwijl je hier in de winter uitstekend kan skiën op de vele pistes.