Rondreis Bulgarije met kinderen

Rondreis kinderen: Bulgarije

Veel mensen gebruiken de zomervakantie om met het hele gezin lekker op pad te gaan en bij te komen van een lang jaar werken en naar school gaan. Een vakantie met kinderen is dan een goed moment op tot rust te komen en heerlijk leuke dingen te doen. Ook kiezen veel mensen ervoor om in een winter een tweede vakantie te doen en lekke sportief bezig te zijn in de sneeuw. Een van de mooie plekken om met kinderen op vakantie te gaan is Bulgarije.

Zowel in de zomer, als in de winter kan je jezelf hier prima vermaken. In de zomer door een leuke rondreis met kinderen te maken. In de winter op een wintersport vakantie met kinderen te gaan doen. Rondreizen met kinderen organiseer je vaak niet zelf. Natuurlijk is het mogelijk om dit zelf te regelen, maar vaak is het handiger om dit uit te besteden en een rondreis met kinderen te boeken. Voor de kinderen is dit vaak ook leuker, omdat zijn bij een georganiseerde rondreis met kinderen ook nog leeftijdsgenoten treffen.

 

Een rondreis met kinderen maken in Bulgarije geeft je een mooie gelegenheid om de kinderen kennis te laten maken met een zeer bijzonder land in Europa. De prachtige en indrukwekkende natuur en vriendelijke bevolking zorgen ervoor dat jullie de ervaring van je leven tegemoet gaan. Op deze pagina vind je dan ook alle informatie over verre reizen met kinderen naar Bulgarije. Je vindt hier de geschiedenis en algemene informatie over Bulgarije, maar ook informatie over het aanbod van rondreizen met kinderen. 

Populaire rondreizen met kinderen

  • Bulgarije is waarschijnlijk niet het eerste land dat bij je opkomt als je aan wintersport denkt, maar dat is volkomen onterecht.
  • Bekijk andere bijzondere rondreizen met kinderen in Europa

Rondreis kinderen: algemene informatie over Bulgarije

De Republiek Bulgarije ligt in het Zuid-Oosten van Europa, ten zuiden van de grote rivier de Donau. Bulgarije ligt aan de Zwarte Zee en heeft hier een lange kustlijn. Buurlanden van Bulgarije zijn Roemenie, Servie, Macedonie, Griekenland en Turkije. Midden door Bulgarije loopt het Balkangebergte. In Bulgarije wonen ruim 7 miljoen mensen. De hoofdstad van Bulgarije is Sofia en herbergd ruim 1,2 miljoen mensen. De merendeel van de Bulgaren komt van oorsprong ook uit dit gebied, maar ook is er een aanzienlijk deel van de bevolking (ruim 9%) van oorsprong Turks. Ook kent men een Roma (zigeuner) bevolkingsgroep van 4%. In Bulgarije is de voertaal Bulgaars.

 

Sommige mensen spreken ook Engels of Turks. De meeste Bulgaren zijn Bulgaars-Orthodox, maar ook is er een flinke moslimminderheid. De bevolking van Bulgarije houdt zich voornamelijk bezig met landbouw. Ook is de mijnbouw voor bauxiet, koper, lood, ijzerers en olie een belangrijke bron van inkomsten. De wijnproductie is belangrijk voor de export.

 

Rondreis kinderen: geschiedenis van Bulgarije

De Bulgaren zijn van oorsprong een Turkse stam uit Centraal-Azie. Zij vormden in de 7e eeuw, samen met de Slavische bevolking de eerste Bulgaarse staat. Na eeuwen van relatieve rust wordt het land in de viertiende eeuw veroverd door het Ottomaanse Rijk. Hier maakt het ruim 4 eeuwen onderdeel van uit. In 1878 krijgt Bulgarije haar autonomie terug als gevolg van de oorlog tussen Rusland en Turkije. Men wordt een prinsdom binnen het Ottomaanse Rijk.

 

In 1908 wordt het land volledig onafhankelijk en wordt men een koninkrijk onder leiding van een Tsaar. Toen de eerste Balkanoorlog uitbrak won men diverse gebieden van omliggende landen, maar na de Tweede Balkanoorlog moest men deze gebieden weer afstaan. Als een van de weinige Europese landen steunde Bulgarije in de Eerste Wereldoorlog de Duitsers. Doordat WO1 verloren ging, moest Bulgarije grondgebied afstaan aan buurlanden. In de jaren daarna was het onrustig in Bulgarije, vonden er revoluties plaats en ook staatsgrepen. Hierdoor waren er diverse wisselingen van regering. Ook werden de banden met de Sovjetunie aangehaald.

 

In de Tweede Wereldoorlog steunde Bulgarije ook de Duitsers en deed het mee aan aanvallen op Griekenland. Hiermee werd het gebied dat Thracie wordt genoemd onderdeel van Bulgarije. Toen de Duitsers besloten om Rusland aan te vallen weigerden de Bulgaren. Toen de Sovjets de Duitsers verder terugdrongen naderden zij steeds dichter de Bulgaarse grenzen. Hoewel er geen oorlog was tussen de Sovjetunie en Bulgarije, vielen de Sovjets toch aan. Dit omdat men de nieuw in te stellen regering wilde beïnvloeden.

Na WO2 kregen de communisten, met ondersteuning van de Sovjetunie, steeds meer macht in Bulgarije. Men werd een van de belangrijkste satellietstaten van de Sovjetunie. Er werden steeds meer acties ondernomen tegen de Turkse bevolking. Vanaf 1990 is deze harde lijn gelukkig onderbroken en werden anti-turkse maatregelen gestopt. Sinds 2007 is Bulgarije lid van de Europese Unie.

 

Rondreis kinderen: klimaat van Bulgarije

Bulgarije heeft een typisch landklimaat. Dit wil zeggen dat de zomers erg warm zijn en de winters erg koud. Ten zuiden van het Balkangebergte is het klimaat wat milder en lijkt het mediterraans. De warmste maanden in Bulgarije zijn juli en augustus. De temperatuur kan dan oplopen tot rond de dertig graden. In de bergen van Bulgarije valt veel neerslag. In een groot deel van het jaar is dit in de vorm van sneeuw.

 

Rondreis kinderen: Natuur van Bulgarije

Bulgarije is qua natuur eigenlijk een combinatie tussen Oostenrijk en Griekenland. Het Balkangebergte doorkruist Bulgarije van oost naar west. In deze regio zijn veel bossen en riviertjes te vinden. Ook zijn hier diverse skipistes aangelegd. Tussen de Balkan en de Donau ligt een erg vruchtbaar gebied dat doorloopt totaan Roemenie. Hier wordt veel landbouw bedreven. De plantengroei is erg diverse door de overgang in klimaat.

In de bergen zijn veel naaldbossen, in de laagvlaktes mooie bossen met veel fruitbomen en in de zuidelijke regionen veel mediterrane plantengroei en loofwoud. De dichte bossen maken dat er veel dieren voorkomen, zoals wilde zwijnen, wolven en beren. Ook zijn er in Bulgarije vele soorten vogels te vinden.

 

Rondreis met kinderen: veiligheid in Bulgarije

De criminaliteit in Bulgarije is beperkt. Zakkenrollers en oplichters zijn echter altijd aanwezig. Wees net als op andere plekken voorzichtig met het meenemen van waardevolle spullen. Stop ’s avonds niet op niet-verlichte plekken.

 

Rondreis met kinderen: bezienswaardigheden in Bulgarije

Op rondreis met kinderen in Bulgarij heb je diverse mogelijkheden om de mooie bezienswaardigheden van Bulgarije te aanschouwen. Natuurlijk kan je een georganiseerde rondreis met kinderen maken, maar ook een zelfstandige rondreis met kinderen kan je op mooie plekjes brengen. Onze aanraders voor een vakantie met kinderen in Bulgarije zijn:

 

1: Deaf Stones

In het zuiden van Bulgarije vind je deze mysterieuze rotspartij. De vele gaten in de rotsen zijn een raadsel. Men weet nog niet hoe deze erin zijn gekomen en waarom. Er zijn kleine kamertjes en een rituele trap die leidt naar een oude heilige kamer.

 

2: Varna en de Zwarte Zee

Dit is een belangrijke Bulgaarse havenstad een de Zwarte Zee. De stad oogt internationaal door de vele toeristen, cruiseschepen, parken en wijngaarden. De stranden in de buurt van Varna zijn bijzonder mooi. Parken zoals het Euxinograd zijn leuk om te bezoeken. Varna heeft talloze musea, zoals het archeolollogisch museum, het Etnografisch museum en het Scheepvaartmuseum.

 

3: Sofia

De hoofdstad van Bulgarije is een goede plek om te stoppen op rondreis met kinderen.
In de stad vind je talloze kloosters, kerkjes en mooie gerestaureerde gebouwen. De verschillende culturen en overblijfselen uit vroegere tijden maken dat je een goed beeld krijgt van Bulgarije.

 

4: Skieen in de bergen van Bulgarije


Bulgarije is misschien niet het eerste land waar je aan denkt wanneer je wilt wintersporten. Toch heb je in Bulgarije mooie skipistes en veel sneeuw. Het is een echter aanrader om op wintersportvakantie met kinderen te gaan in Bulgarije.

 

5: Nikopolis Ad Istrum


Voor de Romeinen was deze plaats een belangrijke bevoorradigingsplek onderweg naar Constantinopel. Hedentendage vind je hier Romeinse en Byzantijnse ruines.

 

6: Izvora Wildreservaat

Dit reservaat kenmerkt zich door de ruige natuur. Wanneer je hier op rondreis met kinderen langsgaat, dan kan je op zoek naar herten, wilde zwijnen, wolven en bruine beren.

 

7: De Rozenvallei


In de buurt van Kazanluk vind je de Rozenvallei. In het landschap kom je overal rozen tegen en dit doet het geheel zeer romatisch overkomen. Vanuit de Rozenvallei kan je het bijzondere Rilaklooster bezoeken.

 

8: Sborianovo Natuurreservaat

Dit reservaat is om meerdere redenen erg bijzonder. Niet alleen kan je hier op zoek gaan naar wilde dieren, maar ook vind je hier meer dan 140 historische overblijfselen van de Thraciers. Dit waren een van de eerste inwoners van Bulgarije. De wereldberoemde Svestari Royal Tombe staat op de werelderfgoedlijst van de Unesco.

 

9: Bansko

Bansko is een stadje in de Pirin bergen en het bekendste skiresort van Bulgarije. Toeristische ontwikkelingen vinden hier continu plaats en vooral in de winter trekt het stadje vele wintersporters. Bansko heeft een van de langste pistes ter wereld, heeft relatief veel winterse zonnenuren en, ook niet onbelangrijk, het skiën is er nog steeds betaalbaar.


In de zomer is het een stuk rustiger in Bansko en laat de lokale bevolking zich meer zien. De bergen rondom Bankso vormen een prachtig decor voor heerlijke wandelingen. In Bansko's omgeving kunnen een aantal fantastische wandelingen gemaakt worden geschikt voor jong én oud. Tijdens een uitdagende wandeling kan zelfs een van de hoogste bergen van Bulgarije, de Vihren van 2914m, worden beklommen.


Bansko lag in de middeleeuwen langs een belangrijke handelsroute en heeft daarom een interessante geschiedenis. In het stadje kunnen nog vele oude monumentale woningen, die tegenwoordig als pensions dienen, en een aantal musea gevonden worden. En in het oude centrum met haar mooie pleinen en kronkelige straatjes hangt nog een gezellige onbezorgde sfeer en zkan er genoten worden van prachtige uitzichten op de omliggende bergen.

 

Plovdiv

De studenten stad Plovdiv is een knusse oude stad gelegen in het centrum van Bulgarije. De tweede stad van het land heeft een levendige kunstbeweging en een prachtig oud centrum, waardoor het ook wel het Parijs van de Balkan genoemd. Dankzij de vele smalle straatjes, gezellige cafe's en kunstgallerijen is het heerlijk om door het centrum te slenteren. In Plovdiv kunnen maar liefst 200 archeologische bezienswaardigheden gevonden worden, waarvan het eeuwenoude Romeinse amfitheater de bekendste is.

In de zomer worden regelmatig leuke voorstellingen in het theater georganiseerd. In de stad kunnen alle attracties prima te voet worden bereikt; Plovdiv is een stuk kleiner en rustiger dan de hoofdstad Sofia.
Plovdiv is ook een van de welvarendste steden van Bulgarije, en in het moderne deel van de stad kunnen een aantal grote winkelcentra gevonden worden waar goed en betaalbaar geshopt kan worden.