IJsland met kinderen

Rondreis IJsland met kinderen

Bij ons thuis ontstaat meestal in de periode december tot en met februari de discussie over onze zomervakantie. Waar zullen we dit jaar onze vakantie met kinderen doorbrengen? Zullen we met de tent op pad gaan, een camper huren of gaan we een verre reis met kinderen maken. Gaan we meteen wanneer de kinderen vakantie krijgen, of wachten we nog even? Deze punten zullen voor veel ouders herkenbaar zijn.

 

Wij zijn zelf redelijk avontuurlijk ingesteld en maken regelmatig een rondreis met kinderen. Het maken van verre reizen met kinderen is een goede manier om iets van de wereld te zien, maar toch een vakantie met kinderen te boeken waar de kinderen zelf ook iets aan hebben. Een verre reis met kinderen kan je natuurlijk prima zelf organiseren. Feitelijk moet je een vakantiebestemming kiezen, vliegtickets boeken en de plaatsen bedenken die je graag wilt bezoeken. Toch merk je dan al snel dat je best wel afhankelijk bent van jezelf. Op internet kan je uiteraard veel informatie vinden over rondreizen met kinderen, maar de echte kennis over een land heb je niet zelf.

Veel mensen kiezen er ook voor om een georganiseerde rondreis met kinderen te maken. Er zijn veel aanbieders die zich hierin gespecialiseerd hebben en uitstekende vakanties met kinderen aanbieden. Zij houden in hun reisprogramma rekening met interessante excursies voor kinderen en ruimen ook tijd in om rust te pakken op een rondreis. Voor kinderen is een georganiseerde rondreis extra leuk, omdat zij hoogstwaarschijnlijk ook leeftijdsgenootjes en dus speelkameraden treffen.


Voor wie er nog niet aan toe is om een hele verre reis te maken met kinderen, is IJsland misschien een goed alternatief. IJsland is onderdeel van Europa, maar heeft een geheel andere uitstraling. Het is een erg bijzonder land om een rondreis met kinderen naar toe te maken. Op deze pagina vind je dan informatie over verre reizen met kinderen naar IJsland. Je vindt hier de geschiedenis en algemene informatie over IJsland, maar ook informatie over het aanbod van rondreizen met kinderen naar IJsland.

Populaire reizen naar IJsland

  • Actieve rondreis voor gezinnen in IJsland. Jullie gaan een gletsjer verkennen, raften en ook slapen in een tent. Daarnaast zie je natuurlijk geisers
  • In 10 dagen ga je wandelen bij gletsjers, zie je vulkanen en prachtige watervallen. Ook ga je de zee op om te zoeken naar walvissen.
  • Bekijk andere familiereizen in Europa

Rondreis kinderen: algemene informatie over IJsland

Ijsland ligt helemaal in het noord-westen van Europa in de Atlantische Oceaan. Het is het meest westelijke land van Europa en ligt in het noorden net onder de poolcirkel. IJsland ligt afgelegen van andere Europese landen en heeft dan ook eigenlijk geen buurlanden. Op enkele honderden kilometers afstand liggen landen als Noorwegen, Groot Britannie en Ierland. In IJsland wonen iets meer dan 325.000 mensen en dat is natuurlijk erg weinig voor een land dat bijna 2,5 keer zo groot is als Nederland. De hoofdstand van IJsland is Reykjavik.

 

De inwoners van IJsland stammen af van de Vikingen, maar ook van Schotse en Ietse immigranten. Opvallend aan de naamgeving van IJslanders is dat zij geen echte achtenamen kennen, maar zichzelf vernoemen naar de naam van de vader “Jacobsdottir” (dochter van Jacob). In IJsland spreekt men IJslands, een taal die sterk lijkt op een oude Noorse taal en dus verwant is met andere Scandinavische talen als het Noors, Zweeds en Deens. In IJsland kent men een rijke mythologie, waarbij dwergen een belangrijke rol spelen.

De IJslandse economie draait voor een groot deel op de visvangst. Bijzonder is dat IJsland nog steeds aan de walvisjacht doet, maar gezien de historie waarin het land sterk afhankelijk is van visvangst, is dit wellicht niet vreemd. Het andere belangrijke exportproduct is aluminium. De munteenheid van IJsland is de Kroon. Voor €1 krijg je ongeveer 159 kronen terug (oktober 2011).

 

Rondreis kinderen: geschiedenis van IJsland

Het eiland IJsland is ongeveer 20 miljoen jaar geleden ontstaan door vulkaanuitbarstingen in de Atlantische Oceaan. Het eiland is erg lang onbewoond gebleven. Pas eeuwen na het ontstaan van onze jaartelling is de eerste bewoning op gang gekomen. Er zijn wat Romeinse munten gevonden, maar deze zijn waarschijnlijk door Vikingen vanuit Europa meegenomen. Tevens zijn er verhalen over Ierse monikken die op IJsland hebben gewoond, maar daar zijn nooit bewijzen van gevonden.

 

Volgens de overlevering is de in de 9e eeuw de eerste Scandinavier op reis naar de Faroer eilanden verdwaald en op IJsland aangekomen. Het eiland werd in eerste instantie Snoeland (Sneeuwland) genoemd. In 875 kwam een Zweedse koopman op IJsland terecht en bouwde daar een huis voor de winter. Vanaf deze periode is ook de kolonialisatie van IJsland op gang gekomen, veelal vanuit Noorwegen. In het zuiden van IJsland werd een dorpje gesticht genaamd Reykjavik (Rookbaai).

 

Veel Noorse stammen, maar ook Ieren vertrokken richting IJsland. Ieder dorpje of stad kreeg hun eigen volksraad en deze kwamen vanaf 930 centraal bij elkaar in de AlÞing (’s werelds eerste parlement) om te vergaderen over het eiland en om beslissingen en wetten te maken. Deze wetten werden mondeling overgedragen. Deze wijze van regeren heeft ongeveer 4,5 eeuw gecontinueerd. Dit was tevens de bloeiperiode van IJsland. Hoewel de meeste stammen aanvankelijk de Noorse goden (Thor, Odin) aanbaden, kwam vanuit het vaste land van Europa het Christendom overwaaien.

 

In de wetten werd afgesproken dat het Christendom de godsdienst was, maar dat men binnenshuis nog wel de oud-noorse goden mochten aanbidden. Ook vandaag de dag wordt dit door sommige IJslanders nog gedaan. In de 13e eeuw werd IJsland een vazalstaat van Noorwegen en in de 14e eeuw ging het bezit over naar Denemarken. Dit duurde tot in de 20e eeuw! Vanaf de 19e eeuw kregen de IJslanders zelfbeschikking, maar pas in 1944 werd IJsland echt onafhankelijk.

 

Rondreis kinderen: klimaat van IJsland

Het klimaat van IJsland is kouder dan de rest van Europa, maar nog steeds gematigd. Het noordelijke deel van IJsland ligt tegen de poolcircel en kent grotere schommelingen in temperatuur.

 

Rondreis kinderen: Flora en fauna van IJsland

IJsland is eigenlijk nog maar relatief jong, “slechts 17 tot 20 miljoen jaar” oud. Door de vele actieve vulkanen groeit IJsland nog steeds. Een goed voorbeeld hiervan is het eilandje Surtsey dat in 1963 ontstond tijdens een vulkaanuitbarsting die ruim 3,5 jaar duurde. Het landschap van IJsland bestaat dan ook uit veel vulkanisch materiaal dat zich tot laag- en middelgebergte heeft gevormd. Veel bergen zijn bedekt met gletsjers en zijn de oorsprong van de vele rivieren van IJsland. Deze rivieren moeten zich vaak nog een weg door het landschap banen. Dit is dan ook een van de redenen dat je in IJsland veel watervallen hebt.

 

Voor een ieder die IJsland op rondreis met kinderen bezoekt zal het in eerste instantie vreemd zijn dat IJsland geen grote bomen kent. Hoewel de naamgeving van bepaalde landsdelen wel verwijzen naar de aanwezigheid van bossen, zijn deze er niet echt. Wel kent IJsland kleine soorten wilgen, berken en kreupelhout. In het Oosten van IJsland kan je tegenwoordig wel een aangeplant bos van 2000 hectare zien.

IJsland bestaat voor een groot deel uit rotsen, gras- en mosvlakten en arctische woestijnlandschappen. Langs de kusten van IJsland zal je vele mooie fjorden en baaien zien. In de wintermaanden kan je een deel van deze fjorden alleen maar over water bereiken, terwijl je in de zomer een goede terreinwagen nodig hebt. Dat geldt trouwens voor een groot deel van IJsland: een terreinwagen is een must.

 

IJsland kent eigenlijk maar 1 inheemse diersoort, namelijk de poolvos. Alle andere zoogdieren als paarden, schapen, koeien en varkens zijn door immigranten meegebracht. Dieren als muizen, ratten en konijnen zijn vaak per toeval op het eiland terecht gekomen. Hoewel je het misschien wel zou verwachten komen er in IJsland geen ijsberen voor. Heel incidenteel komt er eens een ijsbeer op een ijsschots aangedreven, maar deze zijn dan vanuit Groenland afgedreven.

Op IJsland leven veel soorten vogels, zoals eenden, ganzen en roofvogels. De bijzondere papegaaiduiker komt in IJsland veel voor. Door de schone wateren van IJsland komen er wel veel soorten vis voor. IJsland is dan ook een echt visland en bij veel maaltijden zal je zalm, forel en kabeljauw kunnen krijgen.

 

Rondreis met kinderen: veiligheid in IJsland met kids

In IJsland hoef je je geen zorgen te maken over je veiligheid. Sterker nog: criminaliteit komt vrijwel niet voor in IJsland.

 

Rondreis met kinderen: bezienswaardigheden in IJsland met kinderen

IJsland is een van de meest afgelegen en rauwe gebieden van Europa. Mede daarom is het een fantastische plek om een rondreis met kinderen naar toe te ondernemen. IJsland heeft enkele mooie bezienswaardigheden die je goed kan bezoeken.

 

1: Walvissen spotten

Vanuit het visserplaatsje Húsavík kan je op boottocht gaan om walvissen te spotten. De boten varen meerdere keren per dag en de kans dat je walvissen ziet is erg groot.

 

2: De Strokkur Geiser


IJsland staat bekend om haar vele geisers. Een geiser een vulkanisch verschijnsel waarbij een waterbron verwarmd wordt door de warmte van de aarde en eens in de zoveel tijd water en stoom de lucht in spuit. De meest actieve geiser is de Strokkur geiser die elke 5 tot 8 minuten een waterfontein omhoog spuit. De grootste geiser is echter het nabij gelegen Geysir, maar deze is helaas na een aardbeving niet meer actief.

 

3: Þingvellir

Dit is de enige plek ter wereld waar je de scheiding tussen de Amerikaanse en de Europese continentale plaat kan zien.
Het Nationale park Þingvellir is door de UNESCO op de Wereld Erfgoedlijst geplaatst. Het park is eveneens de plek waar ’s werelds eerste parlement, de AlÞing, bijeenkwam. Hier werden wetten bedacht, recht gesproken en huwelijken voltrokken.

 

4: Blue Lagoon

Dit is een groot warmwaterbad, gelegen ten zuid-westen van Reykjavik. Je kan en mag hier een bad nemen en kijken of het warme water net zo heilzaam is als men zegt.

 

5: Jökulsárlón

In deze lagune in 1930 ontstaan uit gletsjers drijven de ijsschotsen langs je heen. Maak hier een boottocht en geniet van het prachtige uitzicht.

 

6: De Gullfoss en de Detifoss waterval


Qua volume is de Detifoss dit de grootste waterval van Europa. Deze spectaculaire waterval is leuk om te bezoeken. Een andere prachtige waterval is de Gullfoss waterval, die in een 32 meter diepe kloof duikt.

 

7: Skagafjörður

In dit gebied met veel fjorden, vind je hoge bergen mooie groene vlaktes. In dit gebied wordt het Ijslandse paard gefokt. In de buurt ligt een interessant museum met oude boerderijtjes.

 

8: Jökulsárgljúfur Nationaal Park

Dit Nationale Park heeft een prachtige natuur. Er zijn hoge rotsen met vele zuilen van basalt. Dichtbij ligt de Ásbyrgi kloof. Deze kloof is kilometers lang, uitgesleten door een gletsjer en soms wel 100 meter diep.