Mauritius met kinderen

Vakantie met kinderen: Mauritius


Als je op vakantie met kinderen wilt dit jaar of misschien in 2012, dan kan je ervoor kiezen om deze vakantie dichtbij te houden of te gaan voor een bijzonder alternatief. Een van de meest bijzondere bestemmingen voor een vakantie met kinderen is het prachtige Mauritius.

 

 

 

Vakantie met kinderen: algemene informatie over Mauritius

Het eiland Mauritius ligt in de Stille Oceaan ten oosten van Madagaskar. Hoewel Mauritius een vreemde eend in de bijt is hoort het tot de Afrikaanse landen. Eigenlijk is Mauritius een eilandengroep bestaande uit het eiland Mauritius en de eilanden Rodrigues, Agelega en Cagados. De hoofdstad van Mauritius is Port Louis, vernoemd naar de Franse koning Lodewijk de 15e. Op de eilanden wonen samen bijna 1.3 miljoen mensen.

Mauritius reizen met kinderen

  • Mauritius is naast een prachtig eiland met geweldige stranden ook een leuke bestemming voor kinderen. Bekijk bijvoorbeeld eens deze bijzondere reis
  • Op zoek naar meer reizen in Afrika? Bekijk dan eens deze pagina.

Vakantie met kinderen: geschiedenis van Mauritius

De geschiedenis van Mauritius is relatief onbekend en daarmee tevens een onbeschreven blad. Men denkt dat de Arabieren al in het jaar 1000 het eiland wisten te vinden, maar we weten echt zeker dat de Portugezen in het begin van de 16e eeuw het onbewoonde eiland voor het eerst betraden.


pxbOmdat het eiland gunstig lag op de route naar Azie, werd het door de Portugezen gebruikt als tussenstop. Eind 16e eeuw waren het de Nederlanders die het eiland voor het eerst probeerden te kolonialiseren. Het eiland werd vernoemd naar prins Maurits.

Op het eiland leefde destijds een bijzondere vogel, de dodo. Omdat deze dodo geen natuurlijke vijanden had liep het niet weg voor de hongerige zeelieden. Deze bedachten zich geen tweemaal en aten deze beesten op. Dit gold overigens ook voor de zeeschildpad. Vanaf de 17e eeuw gebruikten de Nederlanders het eiland als tussenstop onderweg naar Nederlands Indie. Men bouwde een fort, maar veel verder dan dat kwam men niet. Wel werd er suikerteelt opgezet en importeerde de zeelieden enkele zoogdieren zoals de geit en herten. Dit had als doel om voortdurende vers vlees te hebben.

 

Toen het eiland in 1695 zwaar getroffen werd door een orkaan stortte de kleine kolonie in. De Nederlanders wilden geen energie meer steken in het eiland en besloot haar activiteiten naar Kaap de Goede Hoop de verplaatsen. De Fransen zagen wel heil in het eiland en kolonialiseerden het in 1715. Zij importeerden slaven uit Madagaskar en andere delen van Afrika om op de suikerrietplantages te werken. De Fransen gebruikten het eiland enerzijds als tussenstop naar Azië, maar ook als uitvalsbasis om schepen van rivaliserende landen te kapen. In 1810 veroverden de Britten het eiland omdat ze genoeg hadden van de Franse kapers.

Vanaf 1814 was het officieel deel van Groot Britannie. Toen de Britten stopten met de slavernij importeerden zij goedkope arbeidskrachten uit India. Vandaag de dag zie je nog steeds het Indische uiterlijk duidelijk terug bij de inwoners van Mauritius. Sinds de jaren 70 is Mauritius officieel onafhankelijk.

 

Vakantie met kinderen: klimaat van Mauritius

Wanneer je op vakantie met kinderen wilt gaan naar Mauritius, dan maakt het jaargetijde niet heel veel uit. Mauritius heeft meestal mooi weer. Van juni tot oktober is het winter, maar liggen de temperaturen nog boven de 20 graden. Van november tot april is het gemiddeld nog tussen de 25 en 31 graden.

 

Vakantie met kinderen: Flora en fauna van Mauritius

Mauritius lig redelijk geïsoleerd van andere landen. Om deze reden zijn het aantal plant en diersoorten behoorlijk beperkt. Mauritius is een prachtig eiland met enkele bijzondere dieren (bijvoorbeeld de Mauritiusduif en de Pauritiustorenvalk) die alleen op dit eiland voorkomen. Langs de kust van Mauritius liggen mooie stranden met daarachter oprijzende bergen. In de binnenlanden van Mauritius liggen een aantal meren en watervallen.

 

Rondreis met kinderen: bezienswaardigheden in Mauritius

Mauritius is een prachtig eiland voor een heerlijke vakantie met kinderen. Op Mauritius met kinderen kan je een aantal dingen bekijken.

 

1: Black River Gorges National Park

Dit Nationale Park is een must voor natuurliefhebbers. In het regenwoud leven zeldzame dieren en groeien bijzondere planten en bloemen. Het park is meer dan 6500 hectare groot en ligt op een plateau. In het park ligt ongeveer 60 kilometer aan wandelpaden, waarvan het Maccabee Forest Trail een echte aanrader is. Ook de UNESCO heeft de bijzonderheid van dit park erkend door het op te nemen op de Werelderfgoedlijst.

 

2: Chamarel

Dit dorpje in het Zuidwesten van Mauritius is erg leuk en heeft een aantal bijzondere bezienswaardigheden. Ten eerste kan je prachtige watervallen bezoeken die maar liefst 80 meter naar beneden storten. Verder is de grond bij Chamarel erg bijzonder. Door de vulkaanuitbarstingen die in de loop der eeuwen hebben plaatsgevonden heeft de aarde een palet aan kleuren gekregen die naarmate de dag vordert telkens een ander aanzicht biedt. In de buurt van Chamarel ligt een leuk avonturenpark waar de kinderen zich uitstekend kunnen vermaken.

 

3: Casela Nature Park

In het westen van Mauritius ligt het Casela Nature Park. Dit park in 14 hectare groot en heeft veel verschillende diersoorten. Met name de ligging en de opzet van het park maken het erg mooi. Je kan in het park diverse activiteiten ondernemen zoals leeuwen en jachtluipaarden bekijken, quadrijden, wandel- en trekkingstochten langs touwbruggen en een fotosafari doen.

 

4: Curepipe

Dit plaatsje heeft verschillende mooie gebouwen uit de 18e eeuw. Je kan hier uitstekend shoppen in de talloze winkeltjes en genieten van de lokale cultuur.

 

5: De stranden van Mauritius

Wanneer je op vakantie met kinderen naar Mauritius gaat, dan kan het niet anders dan dat je ook voor de prachtige stranden gaat. Bij het Ile-aux-cerves vind je misschien wel een van de mooiste plekjes ter wereld. Je vaart er in 20 minuten naar toe. Op Mauritius kan je uiteraard prima snorkelen en duiken bij de vele koraalriffen.