Rondreis Vietnam met kinderen

Rondreis Vietnam met kinderen


Rondreis Vietnam met kinderenEen van de mooiste landen in Azië voor een rondreis met kinderen is Vietnam. Dit land staat hoog op het lijstje van veel ouders vanwege de cultuur, natuur en vele bezienswaardigheden.

Voor veel gezinnen is de jaarlijkse zomervakantie een van de hoogtepunten in het jaar. Het moment om er voor een langere tijd met het gezin er tussenuit te gaan en weer even helemaal tot rust te komen. Veel ouders grijpen dit moment aan om een vakantie met kinderen te ondernemen. Veelal gaan ouders niet vaak verre reizen met kinderen boeken, maar blijft het bij landen als Kroatië, Frankrijk of Duitsland.

Voor de kinderen is dit natuurlijk hardstikke leuk. In sommige gevallen worden echter ook echte verre reizen met kinderen ondernomen. Ouders willen een bijzondere rondreis met kinderen maken in Azie, Amerika of Afrika. Het maken van verre reizen met kinderen is dan ook een bijzondere gebeurtenis in het leven van vader, moeder en kinderen. Een rondreis met kinderen maken vergt vaak organisatie, een investering en brengt soms wat spanning met zich mee.

Rondreizen met kinderen organiseer je vaak niet zelf. Natuurlijk is het mogelijk om dit zelf te regelen, maar vaak is het handiger om dit uit te besteden en een rondreis met kinderen te boeken. Voor de kinderen is dit vaak ook leuker, omdat zijn bij een georganiseerde rondreis met kinderen ook nog leeftijdsgenoten treffen.

 

Een rondreis met kinderen maken in Vietnam geeft je een mooie gelegenheid om de kinderen kennis te laten maken met een van de mooiste landen van Azie. Op deze pagina vind je dan ook alle informatie over verre reizen met kinderen naar Vietnam. Je vindt hier de geschiedenis en algemene informatie over Vietnam, maar ook informatie over het aanbod van rondreizen met kinderen.

 

Rondreis kinderen: algemene informatie over Vietnam

De socialistische Republiek Vietnam ligt in het zuid-oosten van Azie en heeft als buurlanden China, Laos en Cambodja. Vietnam ligt op een schiereiland en grenst aan zee. Het smalste stuk van Vietnam is slechts 50 kilometer breed. Vietnam is een communistisch land en kent dus maar een politieke partij: de communistische.

In Vietnam wonen bijna 87 miljoen mensen en dat maakt het tot een van de dichtstbevolkte landen ter wereld. In tien jaar tijd is de bevolking met bijna 10 miljoen inwoners gestegen.De hoofdstad van Vietnam is Hanoi, maar de grootste stad is Ho Chi Minh stad. Deze stad heette vroeger Saigon. Het grootste deel van de Vietnamezen woont in de twee belangrijkste rivierdelta’s langs de Mekong en de Rode rivier. De noordelijke gebieden zijn relatief dunbevolkt.

 

Vietnam met kinderenIn Vietnam spreekt men Vietnamees. Dit is, net als het Chinees, een toontaal met 6 verschillende toonhoogtes. Hierdoor kan elk woord op 6 verschillende manieren uitgesproken worden en kan het dus ook meerdere betekenissen hebben.

 

De Vietnamezen hangen een aantal godsdiensten aan, waarvan de belangrijkste het boeddhisme en het confucianisme is. Van oudsher is de religie in Vietnam sterk beïnvloed door de Chinezen. Veel bestaande godsdiensten worden dan ook vaak gemend met voorouderverering en taoisme.

De Vietnamese cultuur kent een sterke nadruk op harmonie en familieplicht. De belangrijkste inkomstenbronnen voor de Vietnamese bevolking is de verbouw van rijst. Ook verbouwd men pinda’s, bananen en bonen om in het onderhoud te kunnen voorzien. De belangrijkste exportproducten van Vietnam zijn garnalen en rubber. Ook de winning van olie en steenkool zijn erg belangrijk voor Vietnam. Een van de meest opkomende sectoren in het toerisme.

Vietnam reizen met kinderen

  • Met de fietstaxi door Saigon, relaxen aan de kust en bekijken van paleizen van koningen
  • Wel met het gezin naar Vietnam, maar liever niet met een groepsreis? Bekijk dan eens deze individuele rondreis Vietnam met kinderen
  • Geniet van de bergen in het noorden en het tropische zuiden. Deze rondreis voor families in Vietnam zal jullie absoluut verrassen.
  • Avontuur in het echte Azie: met de boot door de kalksteenbaai, bezoek oude tempels en ga sandboarden!
  • Prachtige reis langs alle bezienswaardigheden van Vietnam. Slapen bij de lokale bevolking in huizen op palen, lopen door de jungle en fietsen door de rijstvelden.
  • Meer reizen met kinderen naar Vietnam? Bekijk dan deze pagina

Rondreis kinderen: geschiedenis van Vietnam

De geschiedenis van Vietnam begint voor onze jaartelling. Het woord Viet verwijst naar het volk dat verspreid was over meerdere regio’s in het huidige China.


Een van de eerste staten was Dai Viet Quoc (Groot Viet Land). Vietnam was meer dan tien eeuwen een provincie van het Keizerrijk China, maar in sommige gebieden bleef het onafhankelijk. Het spreekt vanzelf dat de Chinese overheersing een grote invloed had op de taal en de cultuur. Tot aan de 11e eeuw bleef Vietnam sterk verbonden met China, totdat in 1010 de eerste onafhankelijke keizer van de Ly Dynastie zich vestigde in Noord-Vietnam, in de regio van het huidige Hanoi.

 

Ruim 400 jaar later begon dit keizerrijk zich langzaam zuidwaarts uit te breiden en veroverde het gebieden rondom Da Nang. In 1477 raakte Vietnam verwikkeld in een oorlog met buurland Laos. Men veroverde de hoofdstad Luang Prabang, maar werden uiteindelijke volledig verslagen. Vietnam had ook geregeld conflicten met een andere staat binnen Laos, Xhieng Khuang. Deze staat was door de eeuwen heen regelmatig een provincie van Vietnam. In het zuiden van Vietnam waren de Khmer ook aanwezig en hadden hier een aantal steden in haar bezit, waaronder het huidige Ho Chi Minh stad in haar bezit.

De Vietnamezen dwongen toegang tot deze stad af en verdreven hiermee langzaam de Khmer. Uiteindelijke werden in 1822 de zuidelijke gebieden volledig geannexeerd. In de 16e eeuw kwamen de Portugezen als eerste Europese natie in aanraking met de Vietnamezen. Er werd een handelsnederzetting gesticht ten zuiden van Da Nang. Toen er in de 17e eeuw een burgeroorlog uitbrak, profiteerden de Europeanen hiervan door wapens te verkopen aan de strijdende partijen.

 

Aan het eind van de 17e eeuw werd de Portugese invloed minder en begonnen de Fransen en Engelsen te domineren in de handelsbetrekkingen. In 1772 begond een opstand tegen de zittende keizer en zijn dynastie. Deze opstand mislukte, maar leidde wel tot een nieuwe keizer. Deze keizer had hulp gekregen van een Franse priester. De Fransen vonden deze ontwikkeling erg interessant en kregen meer belangstelling voor Vietnam. Doordat in de 19e eeuw een aantal Franse missionarissen vervolgd werden, besloten de Fransen om het gebied Cochin China als kolonie over te nemen. In 1883 werden ook andere delen van Vietnam een protectoraat van Frankrijk en men vormde hieruit de Unie van Indochina. Hier werden ook Laos en Cambodja een onderdeel van.

 

Tijdens de Tweede Wereldoorlog ontstond onder leiding van de Vietminh verzet tegen de Franse overheersing. Ondersteund door de Japanners werd Indochina bevrijd en het keizerrijk Vietnam uitgeroepen. Dit keizerrijk bestond echter maar iets meer dan twee maanden, want de geallieerden veroverden de gebieden terug. Onder de geallieerden was echter verdeeldheid over wat te doen met Indochina. De Fransen wilden dat het land onder Frankrijk bleef vallen, de Amerikanen wilden beëindiging van de koloniale situatie.


De leider van het Vietminh verzet, Ho Chi Minh, riep in september 1945 de onafhankelijkheid uit in Hanoi. Hiermee was Vietnam in 1 klap verdeeld in twee staten, Noord- en Zuid-Vietnam. De Fransen waren het hier niet mee eens en bombardeerden het havenstad Tonkin. Hiermee was de eerste Indochinese oorlog een feit. De Vietminh trokken zich terug en begonnen een guerilla oorlog. De Fransen kregen ondertussen steun van de Amerikanen, terwijl de Vietminh banden hand met Rusland.

In augustus 1954 werd de oorlog beëindigd toen de Fransen een zware nederlaag leden. De verdeling tussen Noord- en Zuid- Vietnam werd in Geneve geformaliseerd. Hoofdstad van Noord-Vietnam werd Hanoi, hoofdstad van het zuiden Saigon. Tevens zouden er nationale verkiezen gaan plaatsvinden. Er waren echter twee landen die de akkoorden niet ondertekenden, de VS en Zuid-Vietnam.

 

Ondertussen was in Vietnam een grote volksverhuizing op gang gekomen. Vietminh aanhangers verhuisden naar het communistische noorden, terwijl Noord-Vietnamezen naar familieleden in het zuiden verhuisden. De nationale verkiezingen leken een prooi te worden voor de Vietminh onder leiding van Ho Chi Minh en dat zagen de Amerikanen ook. Zij blokkeerden de verkiezingen om zo een communistische overheersing te voorkomen. Zowel China als Rusland vonden het niet nodig om in te grijpen omdat ze hiermee de relatie met de VS verder onder druk zouden zetten.

 

In 1957 leidde de steun van de VS tot een oorlog met Noord-Vietnam. De VS ondersteunde een corrupte ex-minister als leider van Zuid-Vietnam terwijl de Vietcong veel steun kreeg van arme boeren. De Amerikanen zagen in dat ze op het verkeerde paard aan het wedden waren en steunden een staatsgreep. De Vietcong waren ondertussen al aan een flinke opmars bezig en de VS wilde hard militair ingrijpen. Hiervoor was echter eerst een daad van agressie nodig en deze werd dan ook door de VS uitgelokt. Bijna 550.000 Amerikaanse militairen werden naar Vietnam gestuurd om de strijd aan te gaan met de Vietcong, maar ondanks de superieure wapens werd de Vietcong niet verslagen.

Uiteindelijk moesten de Amerikanen zich onder politieke druk terugtrekken. In 1973 werden nieuwe akkoord gesloten, besloten dat de VS zich moesten terugtrekken en dat er vrije verkiezingen gehouden moesten worden.

 

In 1976 werden Noord- en Zuid Vietnam samengevoegd en werd de Socialistische Republiek Vietnam een feit. Helaas heeft de oorlog diepe sporen achtergelaten in het land en zijn sommige regio’s nog steeds onbruikbaar vanwege chemische wapens die in de grond zitten. Nog geen twee jaar later was Vietnam opnieuw in oorlog. Ditmaal met haar buurland Cambodja om wraak te nemen op invallen van de Rode Khmer op Vietnamese dorpen. In 1979 werd geheel Cambodja veroverd en werd door de Vietnamezen een regering aangesteld.

 

Tot 1989 bleef er een bloedige guerilla-oorlog met Cambodja in stand, maar in september van dat jaar trokken de Vietnamezen zich terug. Nadat Rusland de geldkraan naar Vietnam dichtdraaide en de VS haar handelbetrekking met Vietnam herstelde kwam het land voor het eerst sinds decennia weer in een rustiger vaarwater. Op het moment is Vietnam een van de vele partijen in Zuid-Oost Azie die aan reguliere handelmarkten deelneemt.

 

Rondreis kinderen: klimaat van Vietnam

Het klimaat in Vietnam is divers. In het noorden van Vietnam is het relatief koel, waarbij het in de bergachtige gebieden zelfs kan vriezen in de herfst. De zomermaanden zijn wel warm, maar dan vallen regelmatige forse buien. Het midden van Vietnam heeft een warm klimaat, waarbij het van september tot november een regenseizoen heeft. Hierbij kan het flink regenen en komen zelfs tyfonen voor.

Het zuiden van Vietnam heeft een typisch tropisch klimaat met gemidddelde temperaturen van net boven de dertig graden. Vanaf juni tot september is het regenseizoen en vallen aan het eind van de middah korte, maar hevige buien. De rest van de dag is het heerlijk weer.

 

 

Rondreis kinderen: natuur van Vietnam

De natuur van Vietnam is zeer divers. Dit komt mede door de verschillende temperatuurgebieden, de hoogteverschillen en de regen. Noord- en West-Vietnam is bergachtig en heeft veel diepe dennenbossen. Ook de hoogste berg van Vietnam, de Ngoc Linh van bijna 2600 meter, ligt in dit gebied. Je vindt in de Centrale hooglanden enkele mooie plateau’s. Het midden van Vietnam kenmerkt zich door een gebied met veel rivieren, waarbij de grond zeer vruchtbaar is.

 

Er zijn gebieden langs de grens met Laos en Cambodja die helaas in de oorlog met de VS volledig vernietigd zijn. Voor de kust liggen mooie eilanden met riffen. Deze eilanden hebben een strategische ligging en veel vis, maar ook olie en gas. In de golf van Thailand liggen mooie eilanden die langzaam maar zeker ontdekt worden door het toerisme. Vietnam is niet het beste land om op zoek te gaan naar unieke diersoorten. Toch komen er wel heel veel verschillende dieren voor, zoals neushoorns, olifanten, tijgers en apen. De zware oorlogen die Vietnam sinds de jaren 50 hebben geraakt, zij er echter debet aan dat ook veel dieren slachtoffer zijn geworden. De onderwaterwereld van Vietnam is zeer zeker de moeite waard. Zowel in de rivieren als in de kustwateren komen vele honderden diersoorten voor.

 

Rondreis met kinderen: veiligheid in Vietnam

Ondanks de vele mensen komt criminaliteit in Vietnam heel weinig voor. Dit maakt Vietnam dan ook een van de veiligste landen ter wereld. ’s Avonds kan je zonder problemen de straat op. Natuurlijk geldt ook in Vietnam, net als in elk ander land ter wereld, dat je belangrijke papieren en geld wel zorgvuldig moet opbergen.

 

Rondreis met kinderen: bezienswaardigheden in Vietnam

Ondanks dat Vietnam deze eeuw enkele verschrikkelijke oorlogen heeft gehad, is het een prachtig land om te bezoeken. De verschillende mensen, de afwisselende natuur en de mooie bezienswaardigeheden maken dit land zeer zeker de moeite waard om een rondreis met kinderen naar te maken.

 

1: Mekong Delta


De Mekong rivier is een belangrijke levensader voor Vietnam. Door alle vertakkingen is een zeer vruchtbaar gebied ontstaan waar rijstvelden, mangoplantages en bananenbomen veelvoorkomend zijn. Het maken van een boottocht over de Mekong is een geweldige ervaring. Je ziet al het leven langs de rivier en krijgt een goed beeld van de mensen en hun werkzaamheden.

 

2: Ho Chi Minh Stad (Saigon)

Deze stad was vroeger (toen het nog Saigon heettte) de hoofdstad van Zuid-Vietnam. Op dit moment is dit niet meer het geval, maar het is nog steeds de grootste stad van het land. Niet alleen de moderne gebouwen zijn mooie om te bekijken. De Vietnamese cultuur proef je echt wanneer je de straat op gaat en het dagelijkse leven van de Vietnamezen ziet. Aanraders zijn Chinatown, het stadhuis en de bekende Ben Than markt.

 

3: Hanoi


Deze stad is de hoofdstad van Vietnam, maar veel rustiger dan Ho Chi Minh stad. Ho Chi Minh, de aanjager van de strijd tegen de Franse en Amerikaanse overheersers heeft zijn mausoleum in deze stad. Dit is zeker erg mooi om te bezoeken op rondreis met kinderen. Het is leuk om hier het dagelijkse leven te bewonderen op de vele marktjes. Ook het operagebouw is een mooie bezienswaardigheid.

 

4: Yok Don National Park

Dit nationale park is een van de grootste natuurreservaten van Vietnam en heft een gevarieerd landschap. In het park zie je onder andere zeer mooie watervallen, maar komen ook een grote diversiteit aan dieren voor.

 

5: Hoi’An

Deze kleine stad was in de 17e en 18e eeuw een belangrijke handelsplaats. Veel boten meerden hier aan om voorraden in te slaan of hun producten te verkopen. Er zijn nu nog steeds veel koopmanshuizen, tempels en oude Chine familiealtaren te zien. Vanmuit deze plaats heb je een goede uitvalsmogelijkheid om de mooie Cham tempels by My Son te zien. Deze tempels liggen verstopt in de bergen.

 

6: Dalat

Deze stad ligt ten noorden van Saigon in de Bergen en geeft een idyllische sfeer door de vele bomen met vruchten. De laatste keizer van Vietnam had zijn vakantieverblijf hier. Dalat is een mooie plek om wandeltochten te maken.

 

7: Nha Thrang


Dit is een van de mooiste badplaatsen van Vietnam. De stranden zijn breed en kilometers lang en de koraalriffen voor de kust herbergen honderden vissoorten. Snorkelen of duiken is hier een echte belevenis.

 

 

8: Sapa

Deze plaats in de Bergen van Vietnam was een geliefd vakantieoord voor de Fransen, Dit is nog steeds te zien aan de vele koloniale villa’s. Op zaterdag is hier markt en komen de bergstammen hun landbouwproducten verkopen. Sapa is een mooie plaats om wandettochten te maken door de rijstvelden. Je kan dan eveneens overnachten bij bergstammen.

 

9: Hué

Deze stad was erg belangrijk in de tijd van de Vietnamese keizers. Het ommuurde paleis en de graftombes van de keizers met tempels, meertjes geven dit geheel een mystieke sfeer. Helaas is tijdens de Vietnamoorlog veel verwoest, maar men heeft inmiddels al veel restauratiewerkzaamheden gedaan.

 

10: Halong Bay

Dit is een beschermd natuurgebied en niet voor niets! Voor de kust liggen meer dan 3000 grote en kleine eilanden met daarbij diverse grotten. Een boottocht maken langs deze eilandjes op rondreis met kinderen is een unieke ervaring.

 

 

 

11: Phong Nha-Ke Bang


Dit Nationale Park is in 2003 door de Unesco opgenomen op de World Heritage lijst In het park vind je een van de grootste kalksteenlandschappen ter wereld met honderden grotten, ondergrondse rivieren en gangen. Men wil van dit park een van de grootste attracties maken van Vietnam. In het park zijn vele boomsoorten, planten en bloemen te zien.