Griekenland met kinderen

Rondreis Griekenland met kinderen

Veel gezinnen leven het gehele jaar toe naar de zomervakantie. Het moment in het jaar om op vakantie met kinderen te gaan en te ontspannen, lekker wat van de wereld te zien en bij te komen van een lang jaar. De meeste gezinnen verheugen zich al de hele jaar op dit moment en zijn ook al lang van te voren bezig om te bekijken waar de vakantie met kinderen naar toe zal gaan.

 

Voor gezinnen die eens een keer wat anders willen dan een traditionele vakantie is een rondreis met kinderen maken een leuk alternatief. Dit hoeft niet gelijk een verre reis met kinderen te zijn, maar kan ook dichter bij huis dan je verwacht. Een rondreis met kinderen maken kan namelijk ook in Europa en hoeft helemaal niet duur te zijn. Je kan zelf een dergelijke vakantie met kinderen regelen, maar dit ook uitbesteden aan een gespecialiseerde organisatie.

 

Wanneer je een georganiseerde rondreis met kinderen boeken wilt, dan zal je merken dat dit voor kinderen ook vaak leuke vakanties zijn. Zij treffen bij een vakantie met kinderen waarschijnlijk leeftijdsgenootjes, waarmee gespeeld kan worden. Rondreis met kinderen griekenland cycladenEen van de mooiste landen in Europa waar je rondreizen met kinderen maken kan is Griekenland.

Griekenland wordt ook wel de bakermat van de Europese beschaving genoemd en is een land vol met historie, tradities en bezienswaardigheden. Je vindt op onze website informatie over Griekenland, maar ook informatie over het aanbod van rondreizen met kinderen.

 

Met kinderen naar Griekenland: algemene informatie over Griekenland

De Helleense Republiek, ook wel Griekenland genoemd, ligt in het Zuid-oosten van Europa. Griekenland bestaat uit een groot schiereiland en talloze kleine en grotere eilanden. De buurlanden van Griekenland zijn Albanie, Macedonie, Bulgarije en Turkije. In Griekenland wonen ongeveer 10.78 miljoen mensen, eigenlijk best weinig voor een dergelijk groot land. In Griekenland is de voertaal Grieks. Men spreekt echter ook vaak een beetje Engels. Opvallend is dat bijna een kwart van de Grieken rondom de hoofdstad Athene woont. Na Athene zijn andere belangrijkste steden Thessaloniki en Piraeus. De meeste Grieken hebben als geloof het Grieks-orthodox. Dit is dan ook de staatsgodsdienst.


Griekenland is het land van de vele eilanden. Liefst 1700 eilanden liggen in de zeeën rondom Griekenland. Veel van deze eilanden zijn toeristische trekpleisters. Dit is dan ook een belangrijke inkomstenbron voor Griekenland. Ook de scheepvaart is erg belangrijk voor Griekenland. Niet raar natuurlijk, gezien de vele eilanden.

Top 3 reizen met kinderen

  • Reis in 20 dagen met de hele familie door Griekenland. Bekijk Athene en ga met de boot naar mooie eilanden als Naxos, Santorini en Kreta
  • Geen zin in een groepsreis? Bekijk dan eens deze individuele familievakanties
  • Perfecte reis voor de voorjaarsvakantie. In 10 dagen de Griekse oudheid ontdekken en afsluiten aan het strand
  • Op zoek naar Atlantis op Santorini. Het mooiste eiland van de Griekse Cycladen is een perfecte bestemming voor ieder gezin
  • Op zoek naar de Griekse oudheid, maar ook de talloze Griekse eilanden verkennen en lekker zwemmen? Dan is dit de reis voor jullie

Met kinderen naar Griekenland: geschiedenis van Griekenland

De geschiedenis van Griekenland is erg uitgebreid en hangt sterk samen met de geschiedenis van de Europese en westerse beschaving. Griekenland is de geboorteplaats van filosofie, de democratie, de Olympische Spelen en het theater. Griekenland kent een aantal belangrijke beschavingen die haar cultuur hebben vormgegeven. De eerste sporen van de beschaving stammen uit 6000 voor Christus. Van 3000 tot 2000 voor Christus was de Cycladische beschaving in Griekenland dominant.

Bakermat is het eiland Santorini, dat meermaaals vernietig werd door een (nog steeds actieve) vulkaan. De Cycladische maatschappij was welvarend en handige zeelui die veel verdienden aan handel over zee. 

 De geschiedenis van Griekenland komt echt tot leven dankzij de dichtwerken van Homerus, die hij ongeveer 800 voor Christus schreef. Ook spelen opgravingen uiteraard een belangrijke rol, maar deze waren waarschijnlijk nooit mogelijk geweest zonder de gedetailleerde beschrijvingen van deze dichter. Duidelijk is dat het Griekse geloof sterk verbonden was met de natuur. De goden oefenden direct invloed uit door natuurrampen, het weer, maar ook de vruchtbaarheid.

 

De benaming Grieken is afkomstig van de Romeinen, die ze na een stam de Graeci noemden. Een van de bekendste Griekse oorlogen is de Trojaanse oorlog, omstreeks 1200 voor Christus. De vrouw van de Spartaanse koning werd door de Trojaanse prins ontvoerd en dit leidde tot wraak. De machtigste koning van die tijd Agamemnon bracht een van de grootste troepenmachten uit de oudheid op de been om haar terug te halen. Door een list met het houten paard werden pas na 6 jaar de muren van Troje veroverd. Van 1375 tot 1100 voor Christus was de Myceense beschaving dominant. Bij de plaats Mycene zijn vele overblijfselen van paleizen en bouwwerken gevonden.

 

De cultuur strekte zich uit over een groot deel van Griekenland. Men was zelfs in staat om de heersende maatschappij op Kreta te verslaan en hiermee heerschappij te krijgen over een belangrijk deel van de Middellandse Zeegebied. Na de vernietiging van de Myceense beschaving door de Doriers viel de Griekse cultuur voor een paar eeuwen in een soort zwart gat, alvorens sterk terug te keren. In deze periode werd Griekenland gekenmerkt door ongeveer 200 stadsstaatjes, die onderling om de leiding strijden, behalve tijdens de Olympische Spelen. De belangrijkste stadsstaten waren Sparta en Athene.

In deze periode ontwikkelde iedere stadsstaat zijn eigen cultuur, waarbij in Athena de democratie ontstond. Niet alleen binnen Griekenland lag er gevaar op de loer. Ook van buitenaf was er veel dreiging. In de 6e eeuw voor Christus hadden de Perzen diverse plaatsen aan de westkust veroverd, maar deze koloniën kwamen in 500 voor Chr. in opstand. Deze opstand werd hard neergeslagen door koning Darius en hij had als doel geheel Griekenland te veroveren.

Doordat een storm de Perzische vloot vernietigde dropen de Perzen echter af. Twee jaar daarna vielen de Perzen opnieuw aan, maar werden verslagen bij de Slag bij Marathon. De nieuwe Perzische leider Xerxes viel tien jaar later aan en werd dagenlang opgehouden door een troepenmacht van Spartaanse strijders. De film 300 verteld dit verhaal. Nadat een verrader de Perzen een geheime route had gewezen, was de nederlaag alsnog een feit en konden de Perzen optrekken naar Athene. Dit werd in brand gestoken. De Perzen werd overmoedig en trokken verder ten strijde, maar leden een zware nederlaag.

 

Er werd uiteindelijke tientallen jaren later vrede met Perzië gesloten, maar toen laaide de strijd tussen Athene en Sparta weer op. De Griekse beschaving ontwikkelde zich in een rap tempo. Op het gebied van wijsbegeerte, medische wetenschap, filosofie, bouwkunst en beeldhouwkunst maakten de Grieken grote stappen en werden een voorbeeld voor de rest van Europa. Bekende Grieken uit die periode zijn Socrates, Plato en Aristoteles. In Griekenland gingen de onderlinge vetes door en men raakte oorlogsmoe. Hiervan maakte de Macedonische strijdheer Filippus 2 gebruik en hij drong Griekenland diep binnen. De Grieken werden verslagen en de Macedoniers kregen de macht.


De zoon van Filippus, Alexander (de Grote) was een krachtig koning die dankzij veldtochten in Egypte, Perzie en Azie Macedonie een van de belangrijkste landen ter wereld maakte. Na de dood van Alexander op 33 jarige leeftijd brak een strijd uit van 50 jaar om zijn opvolging. Uiteindelijk leidde dit tot drie rijken: Egypte, Macedonie (inclusief Griekenland) en Syrie. Door de veroveringen van Alexander werd de Griekse cultuur wereldwijd op de kaart gezet en daarmee kwam de ontwikkeling van West-Europa in een stroomversnelling. Het Romeinse Rijk adopteerde het hellinisme als onderdeel van haar beschaving. De Romeinen veroverden uiteindelijk ruim 100 jaar voor Christus Macedonie en dus ook Griekenland.

 

Tot 395 na Christus bleef Griekenland een onderdeel van het Romeinse Rijk. Vanaf dat moment ging Griekenland verder als deel van het Byzantijnse Rijk, maar stond het eeuwenlang bloot aan veel aanvallen van Vandalen, Goten, Hunnen, Saracenen en Noormannen. Na de vierde kruistocht rond het jaar 1200 werden in Griekenland kleine staatjes opgericht door ridders uit West-Europa. Vaak werden deze staten beschermd door sterke kastelen. Eind 15e eeuw viel Griekenland voor een groot deel in handen van de Turken. De eilanden Rhodos (1523), Kreta (1669) en Corfu (1797) hielden extreem lang stand tegen aanvallen van Turkse overheersers.

 

De Turkse overheersing maakte dat de cultuur geremd werd. Mensen moesten hard werken of in het leger dienen. De Grieken kwamen wel in opstand, maar hardhandig en bloedig optreden van Turkse veldheren maakte dat de opstanden werden neergeslagen. In West-Europa kreeg men sympathie voor de Griekse vrijheidsstrijd en in 1827 versloegen Russische, Franse en Britse legers de Turks-Egyptische troepenmacht. Vanaf 1830 ging Griekenland verder als onafhankelijk land. Er was echter nog veel onrust, omdat de beste gebieden nog steeds in Turks of Brits eigendom waren. In Griekenland worstelde men tientallen jaren met de vraag: de Turkse gebieden bevrijdden of de Turken te vriend houden.

 

Engeland had in de derde helft van de 19e eeuw de grondgebieden als huwelijkscadeau weer teruggeven. In de Eerste Wereldoorlog sloot Griekenland zich uiteindelijk aan bij de geallieerden en behoorden Turkije en Bulgarije tot de verliezers. Griekenland wist na de oorlog een flink aantal gebieden terug te krijgen. In 1922 kwam er weer oorlog met Turkije en de Grieken werden in de pan gehakt. In de Tweede Wereldoorlog werd Griekenland veroverd door een Duits-Italiaanse troepenmacht en werd het ruim 4 jaar bezet. Uiteindelijk volgde bevrijding door de Britten.

 

Na WO2 ontstond een burgeroorlog tussen communisten en regeringstroepen. Deze oorlog duurde ruim 3 jaar en werd in het voordeel van de regeringstroepen beslist. Tot aan de jaren 70 bleef het erg onrustig en Griekenland en waren er veel protesten, staatsgrepen en ongeregeldheden. Sindsdien is Griekenland in een rustiger vaarwater gekomen, al speelt het land in 2011 een cruciale rol in de wereldwijde economische crisis.

 

Rondreis kinderen: klimaat van Griekenland

Griekenland heeft grotendeels een mediterraan klimaat. Dat wil zeggen dat er meestal zachte winters zijn en warme zomers, waarbij wienig neerslag valt. In de binnenlanden van Griekenland kan echter in hooggelegen gebieden ’s winters ook veel sneeuw vallen. Het komt regelmatig voor dat Athene en ook Kreta bedekt worden met een laag sneeuw.

De meeste neerslag valt in Griekenland in de wintermaanden van november tot maart. In de zomermaanden is neerslag zeldzaam en zal je in Griekenland meestal een felle zon treffen. De temperaturen kunnen dan oplopen tot gemiddeld 30 graden, met uitschieters naar wel 40 graden.

 

Rondreis kinderen: Flora en fauna van Griekenland

Griekenland is een land waar je erg veel verschillende soorten planten tegenkomt. Tijdens de laatste ijstijden is Griekenland nauwelijks geraakt en daardoor konden veel planten overleven. Daarnaast is Griekenland redelijk verspreid, dankzij de vele eilanden. Hierdoor konden veel planten en bloemensoorten zich ontwikkelen. Ook draagt het sterk verschillende klimaat van Griekenland bij aan deze varieteit.

In sommige gebieden is het altijd warm, terwijl er ook plekken zijn waar eeuwig sneeuw ligt. Wanneer je Griekenland tijdens een rondreis met kinderen bezoekt, dan zal je ongeacht het jaargetijde altijd bloeiende planten en bloemen tegenkomen. De dierenwereld van Griekenland is wat beperkter. Zeker als het gaat om zoogdieren. Er komen wel een flink aantal reptielen voor en een grote diversiteit aan vogels.

 

Rondreis met kinderen: veiligheid in Griekenland met kinderen

Griekenland is een relatief veilig land. Er komt minder criminaliteit voor dan in Nederland, maar dat wil niet zeggen dat het er niet is. In grote steden moet je wel oppassen voor diefstal en zakkenrollerij. Bewaar waardevolle spullen indien mogelijk in een kluis. Het verkeer in Griekenland is ongeorganiseerd en de wegen zijn niet altijd even goed en overzichtelijk. Pas dus op tijdens het rijden op rondreis met kinderen.

 

Rondreis met kinderen: bezienswaardigheden in Griekenland

De bakermat van de Europese beschaving ligt in Griekenland. Onze cultuur is in hoge mate bepaald door dit volkje. Het is dus extra interessant om de roots van onze beschaving te proeven op rondreis met kinderen in Griekenland. Griekenland heeft vele bezienswaardigheden voor jong en oud. Hieronder een overzicht van een aantal mooie plekken.

 

1: Athene

Dit is misschien wel een van de mooiste steden van Europa. Als je op rondreis met kinderen Athene bezoekt, dan struikel je bijna over de talloze monumenten. Bekende bezienswaardigheden van Athene zijn de Acropolis (kom hier vroeg in de ochtend i.v.m. de drukte en warmte), het Partenon, het nationale museum, het Dionysos-theater en de tempel van Zeus. Een wandeling door Athene is werkelijk geweldig. Op elke straathoek vind je bijna iets moois. Athene is een stad waar je jezelf uitstekend met het openbaar vervoer kan redden. Het metrostelsel is overzichtelijk en goedkoop.

 

2: De archeologische vindplaatsen van Delphi

Deze vindplaatsen zijn een bron van informatie voor archeologen.
De vindplaatsen zijn zo bijzonder dat ze sinds 1987 door de Unesco als Werelderfgoed zijn gemarkeerd. Je kan hier tempels, altaren en schathuizen bewonderen.

 

 

3: Corfu

Corfu is een heerlijk eiland om te bezoeken op rondreis met kinderen. Niet alleen kan je hier genieten van zon, zee, strand en watersport, maar ook zijn hier een aantal culturele hoogtepunten zoals het zomerpaleis van keizerin Sissi en de oude stad. Deze laatste is in 2007 op de Wereld Erfgoedlijst geplaatst. Vanaf Corfu kan je eenvoudig een boottocht naar Albanie maken.

 

4: Eilandhoppen in Griekenland

In 2009 zijn wij in Griekenland geweest op rondreis met kinderen. Tijdens deze reis hebben we vanaf de haven bij Athene de boot gepakt en zijn gestart met het bezoeken van een aantal van de mooie eilanden van de Cycladen rondom Griekenland. Onze reis voerde langs Paros, Naxos, Santorini en Kreta. Op elk eiland zie je vele leuke dingen, kleine straatjes en leuke terrasjes. De combinatie tussen cultuur en strand is ons uitstekend bevallen op rondreis met kinderen. Santorini met haar zwarte zandstranden, actieve vulkaan en heerlijke zee was voor ons een topper!

 

5: Korinthe

Korinthe was een van de belangrijkste steden van de Griekse beschaving. Ook de Romeinen zagen dit in en wilde een verbinding leggen tussende Korintische zee en de Sardinische zee. Keizer Nero zette het graven van een kanaal in gang en dit werd pas in 1893 afgerond!

 

6: Kreta

Kreta is een favoriete bestemming voor veel verre reizen met kinderen. Niet alleen kan je hier lekker aan het strand liggen of zwemmen in de zee.
Kreta is namelijk ook erg mooi. Tientallen eeuwen van Kretensische overheersing hebben hun sporen achtergelaten in bouwwerken. De natuur van Kreta is schitterend en de Samariakloof is een echte aanrader voor iedereen!

 

7: Rhodos

Het eiland Rhodos is een heerlijke bestemming voor rondreizen met kinderen. De oude stad is omringd door een dikke muur. In de stad vind je een grote diversiteit aan bouwstijlen, waaronder Turkse Moskeen, en Italiaanse architectuur. Het Grootmeesterpaleis is een van de belangrijkste bezienswaardigheden, net als de Acropolis met daarbij een mooi kasteel.