Familiereis China met kinderen

Familiereis China

Veel gezinnen gaan jaarlijks op vakantie. Voor de kinderen een leuke belevenis en voor de ouders een heerlijk moment om even tot rust te komen. Voor veel ouders is het maken van een rondreis met kinderen een langgewenste droom die in vervulling gaat. Verre reizen met kinderen ondernemen is vaak een hele investering waar misschien wel jaren voor gespaard is.

 

Als het dan eenmaal zo ver is en de keuze wordt gemaakt om te gaan voor rondreizen met kinderen, dan is de volgende vraag: zelf een rondreis met kinderen maken, of kiezen voor een georganiseerde familiereis met kinderen?

 

Bij de eerste keuze heb je zelf wat meer vrijheid, kan je zelf helemaal jouw eigen programma bepalen en bespaar je mogelijk een paar honderd euro. Ga je voor een georganiseerde verre reis met kinderen, dan kan je erop vertrouwen dat je met een reisorganisatie gaat die gespecialiseerd is in rondreizen met kinderen. Zij zullen hun programma aanpassen zodat er leuke stops en activiteiten voor kinderen inzitten. Voor de kinderen is dit vaak leuker omdat zijn tijdens verre reizen met kinderen ook leeftijdgenootjes tegen zullen komen. En voor de ouders is het ideaal omdat je niet hoeft om te kijken naar de kids. Die vermaken zich immers prima.

Voor jullie is het maken van een rondreis met kinderen dus ook een echte mogelijkheid om je te ontspannen en te genieten van alles wat een land je te bieden heeft. Een van de mooiere landen in Azie om een rondreis met kinderen naar te ondernemen is China. Dit eeuwenoude land vol met tradities en cultuur is een mooie plek om kennis te maken met Azie.

Algemene informatie over China met kinderen

De volksrepubliek China is ruim 300 keer groter dan Nederland en het land met de meeste inwoners van de hele wereld. In China wonen ongeveer 1,3 miljard mensen. Dit is 1/5e van de wereldbevolking!

Veel mensen denken dat in China Chinees gesproken wordt, maar dat is niet correct. China kent namelijk diverse talen, waarvan het Mandarijns en het Kantonees de grootste zijn. Binnen China leven verschillende nationaliteiten. 94% van de bevolking is Han-Chinees en zijn afkomstig uit de Han dynastie.

Er zijn ook etnische minderheden, met name in het noord- en zuidwesten van China. De grootste minderheid zijn de Uyguren. De naam China is afkomstig van Qin, een van de oorspronkelijke provincies van China. Qin lag in het westen van China en was een dynastie vanaf de 3e eeuw voor Christus.

Deze dynastie, met aan het hoofd een keizer, veroverde vele staten binnen China. In China schrijft met niet zoals wij in Nederland gewend zijn. Wij schrijven van rechts naar links, met woorden die bestaan uit de 26 letters van het alfabet. In China kent men 50.000 tekens waarmee men van boven naar beneden schrijft. Elk teken is een woord of een deel van een woord.

 

China is van oorsprong een land waar hard gewerkt wordt. De mensen werkten vroeger op hun eigen kleine stukjes rijst en een juiste bewerking hiervan leverde het meeste rijst op voor het gezin. Vaak werden deze rijstvelden wel 14 uur per dag bewerkt. Tegenwoordig is China een opkomende economie waar werkelijk alles gemaakt wordt. Niet voor niet zie je op veel producten “made in china” staan. Uiteraard speelt ook de landbouw nog steeds een belangrijke rol in de voedselvoorziening van de 1,3 miljard inwoners.

China reizen met kinderen

  • In 23 dagen door China. Zie reuzenpanda's, loop met het hele gezin over de Chinese muur en bekijk het immense terracottaleger.
  • Ontdek China en haar vreemde gewoontes. Ga vliegeren op de Chinese muur en bekijk de reuze goudvissen in Shanghai.
  • Klauteren over grote keien, lopen door de rijstvelden en met de fiets door Shanghai. De perfecte familiereis China toch?
  • Op zoek naar nog meer gezinsreizen naar China? Bekijk alle familiereizen hier

Rondreis kinderen: geschiedenis van China

Een van de oudste beschavingen ter wereld is China. Al heel vroeg in de historie is China een verenigd land met een geavanceerde cultuur en wetenschap. De eerste sporen van mensachtigen in China dateren tussen de 1 miljoen en 400.000 jaar geleden. Ook zijn er materialen gevonden die suggereren dat er 2 miljoen jaar geleden al bewoning was, maar deze theorie wordt nog hevig betwist. Tussen 10.000 en 5000 voor Christus ontwikkelden de landbouwtechnieken zich in rap tempo.

 

Rond 6000 voor Christus werd er in China al massaal landbouw bedreven en ook lijkt men al vee gehouden te hebben. Tussen 5000 en 3000 voor Christus ontstond in de vallei van de Gele rivier de Yangshaocultuur. Dit is een van de eerst ontdekte culturen en daarmee ook vaak onderzocht. Toch waren er in die periode ook al talloze andere culturen op andere plekken.

 

Met name lands de Jangtsekiangrivier ontstonden culturen die zich richtten op rijstteelt. Deze culturen zijn erg belangrijk geweest voor de ontwikkeling van China. Rond 2500 voor Christus ontstond de Longshancultuur. In deze periode werden steden ommuurd en ontstond er ook steeds meer geweld tussen culturen. De bewijzen hiervoor blijken uit verminkte skeletten die gevonden zijn. 1500 jaar voor Christus was China al een zeer ontwikkeld land met heersers, lokale adel en horigen.

 

Rond 500 voor Christus was China een verzameling met lossen staten, die elkaar vaaak en veel bevochten. Een van de bekendste Chinezen, Confucius, verkondigde dat mensen zich zouden moeten richten op traditionele waarden zodat er weer orde zou ontstaan. Veel dynastieen namen deze leer over en dit leidde tot een redelijk uniforme levenshouding.

Qin-Dynastie

De basis voor de grote Chinese Keizerrijk kwam vanuit de Qin-dynastie. Qin lag in het westen van China en was een dynastie vanaf de 3e eeuw voor Christus. Deze dynastie, met aan het hoofd een keizer, veroverde vele staten binnen China dankzij hun superieure leger.
Deze keizer gaf opdracht tot het verenigen van verdedigingswerken. Hierdoor is onder andere de Chinese Muur ontstaan. Deze eerste keizer van Qin heeft een prachtig grafcomplex (het terracottaleger), dat nog steeds een van de grootste kunstschatten ter wereld is.

 

Tussen 700 en 1200 na Christus kwam de Chinese cultuur in een nieuwe stroomversnelling. Er werden belangrijke uitvindingen gedaan als de boekdrukkunst, het buskruit, papiergeld en het kompas. Ook de ontwikkeling van het unieke porcelein is zelfs nu nog een hoogtepunt. De grootste monumenten van China, zoals de Tempel van de Hemel en de Verboden stad, stammen uit de laatste dynastieen van China: de Ming dynastie en de Qing-dynastie. Door enorme hongersnoden raakte China in de 19e eeuw enorm in verval.

 

Toen het China in de 20e eeuw tot een revolutie kwam, eindigde het Keizerrijk. In 1911 werd de keizer van de troon gestonden en werd de republiek China uitgeroepen. Gebieden als Buiten-Mongolie en Tibet verklaarden zich direct onafhankelijk. China verkeerde in een chaos en er waren groeperingen die delen van China controlereerden. Deze warlords regeerden met harde hand, maar werden in 1925 verslagen tijdens een burgeroorlog. De Kwo-Min-Tang periode volgde, met als belangrijkste gebeurtenis de oorlog tussen Japan en China om Mantsjoerije.

 

Deze strijd ging ook door tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar toen Japan deze oorlog verloor, kwamen ook de bezette gebieden weer onder controle van China. Er ontstond een communistische beweging onder de (later) wereldberoemde Mao Zedong. In de 70er jaren van de vorige eeuw onderging China een culturele revolutie en gingen veel kunstschatten verloren. Na het overlijden van Mao kregen Chinezen wat meer vrijheden, zoals prive grond en de mogelijkheid om kleine bedrijfjes te starten.

 

Rondreis kinderen: klimaat van China

Door de uitgestrektheid van China zijn de verschillen in klimaat uiteraard ook groter. Zo heeft het noordelijke deel van China koude winters die erg droog zijn. De gemiddelde temperatuur ligt dan rond de 10 graden, maar de gevoelstemperatuur ligt flink lager door de gure wind. Vanaf maart stijgt de temperatuur door naar 20 graden met uitschieters naar 30 graden in juli en augustus.

 

Het zuidelijke deel van China is wat minder diverse qua temperaturen. De winters zijn minder koud, met temperaturen die vrijwel nooit onder de 10 graden komen. De zomers zijn wat warmer dan in de noordelijke helft. Juni, juli en augustus is de periode waarin de meeste regen valt. Het kan dan aan het einde van de middag onafgebroken stortregenen.

Rondreis kinderen: Flora en fauna van China

De uitgestrektheid van China maakt dat het een grote diversiteit aan flora en fauna heeft. Het noorden van China is een bosrijk gebied, met heuvels, bergen en vlakten waar veel landbouw bedreven wordt.

Hier vind je ook de beroemde Gobi woestijn. Langs de zuidgrens van China is het legendarische Himalayagebergte te vinden. Het zuid-westen van China is erg vochtig en heeft een grote diversiteit aan landschappen. Hier liggen een aantal van de grootste rivieren ter wereld: de Mekong, de Yangtze en de Salween.

De oostkant van China, met voor de kust duizenden eilanden is eveneens erg mooi. In China vind je meer dan 2800 soorten bomen, 32.000 gewassen en de bijzonderen nationale bloem van China: de pioenroos. De Chinezen, die erg een zijn met de natuur, hebben veel traditionele geneeskunst gebaseerd op kruiden en de ruim 2000 eetbare planten.

 

Het dierenrijk van China is zeer divers. Tijdens een rondreis met kinderen kan je Siberische en Chinese tijgers tegenkomen, maar ook zoetwaterdolfijnen. China kent meer dan 1000 vogelsoorten zoals de rode Ibis, de mandarijneen en rode kroonkraanvogel. Een van de bekendste dieren van China is de prachtige reuzenpanda, die helaas met uitsterven wordt bedreigd. Er komen in de provincies Sichuan, Guizhou en Shanxi naar schatting nog maar 1000 beesten voor.

Rondreis met kinderen: veiligheid in China met kinderen

Voor mensen die een rondreis met kinderen maken is China een heel veilig land. Vroeger kon je nog veilig dingen op je hotelkamer achterlaten. Door de groeiende verschillen tussen stad en platteland trekken veel mensen naar de stad op zoek naar geluk. Dit heeft echter ook een stijging van de criminaliteit met zich meegebracht. Toch is China erg veilig, uiteraard zijn er zakkenrollers, maar dat is dan ook vaak het enige.

 

Rondreis met kinderen: bezienswaardigheden in China

Voor wie een rondreis met kinderen maakt is China een uitstekende bestemming. Het land is bijzonder groot, heeft een rijke cultuur en een uitgebreide historie. Rondreizen met kinderen doen vaak vele bezienswaardigheden aan.
Hieronder een overzicht van mooie bezienswaardigheden in China.

 

1: De Chinese Muur

De Chinese muur is ruim 6000 kilometer lang en een van de weinige met de hand gemaakte bouwwerken die vanuit de ruimte te zien is. Deze verdedigingswerken zijn vroeger aangelegd ter bescherming tegen invallen van vijanden.

 

 

2: Xian en het Terracottaleger

Xian is een stad met veel historie. De meest bekende reden waarom rondreizen met kinderen deze stad aandoen is natuurlijk het wereldberoemde terracottaleger behorend bij het graf van de eerste keizer van China.
Opvallend genoeg is dit graf pas in 1974 ontdekt. Is dit immerse leger van Terracottamannen dat al 2200 jaar oud is, is er geen 1 die hetzelfde is. Xian zelf is ook erg mooi. Er is een mooie moslimwijk waar je heerlijk kan eten, de stadsmuren van Xian zijn honderden jaren oud en Xian heeft een van de mooiste musea van China: het Shaaanzi Historisch Museum.

 

Wanneer je een rondreis met kinderen in China maakt, dan zal je waarschijnlijk deze plek gaan zien.

 

 

3: Tempel van de Hemel

In Beijing vind je de Tempel van de Hemel. Deze tempel is volledig van hout gemaakt en volledig symmetrisch. Als je hier vroeg in de ochtend komt ben je getuige van een bijzonder schouwspel. Veel mensen doen hier namelijk hun ochtendgymnastiek.

 

4: De Verboden Stad

Dit enorme complex was het paleis van de Keizer van China. Hier woonde hij met zijn hofhouding. Eeuwenlang was dit complex verboden voor normale mensen om te bezoeken, maar gelukkig mag je er nu wel in.

 

 

5: Qufu – op zoek naar Confucius

Een van de belangrijkste historische figuren van China is de wijsgeer Confucius. Zijn leer leidde ertoe dat er een gemeenschappelijke levenswijze in China ontstond. Zijn geboortehuis en begraafplaats in het dorp Qufu zijn een indrukwekkend tempelcomplex geworden, dat na de Verborgen Stad het grootste historische complex van China is.

 

6: Shanghai

Dit is de grootste stad van China en is zeer modern. De drukte op straat maakt dit alleen al een spectaculair gezicht. De oude Chinese stad, de boulevard en de haven zijn bijzonder leuk om te bezoeken op rondreis met kinderen.

 

7: Beijing

In deze stad vind je een combinatie tussen het modern China en historische bezienswaardigeheden. De stad heeft ter voorbereiding op de Olympische Spelen van 2008 een modernisatie ondergaan. Mooie bezienswaardigheden zijn het Plein van de Hemelse Vrede, waar de grote studentenopstand werd neergeslagen. Ook leuk is een tocht door de Hutong (oude volkswijken)

8: Het Stenen Woud bij Kunming

In Kunming zal je altijd een heerlijk klimaat vinden.In Kunming zelf liggen een aantal mooie tempels die een bezoek zeer zeker waard zijn.

Tevens kan je een prachtige boottocht over het Dian meer maken. De belangrijkste bezienswaarigheid van Kunming is het Stenen Woud. Dit is een groot gebied met vreemd gevormde rotsen en pieken van kalksteen.

 

 

9: Yanan Panda National Park

Het Yanan Panda National is het leefgebied van een van de meest bekende bedreigde diersoorten ter wereld: de reuzenpanda. In dit gebied kan je deze reusachtige beren in hun natuurlijke leefomgeving bewonderen.

 

 

 

 

10: Pingyao

Een van de typische stadjes uit de Ming-dynastie is Pingyao. Dit stadje is nog volledig ommuurd en heeft talloze kleine straatjes waar je al gauw verdwaald. ’s Avonds hangen hier vele traditionele rode lampionnen die de straten verlichten. Pingyao was vroegen een belangrijk handelscentrum en dat zie je nog terug aan de vele oude koopmanshuizen.