Jordanie familie reis

Rondreis kinderen: Jordanie

Een van de verrassendste landen om te bezoeken voor een rondreis met kinderen is Jordanie. Dit land is een verborgen schat in het Midden-oosten en een absolute aanrader voor verre reizen met kinderen. Voor veel mensen is het maken van een rondreis met kinderen een langgekoesterde droom die in vervulling gaat. Vaak gaat er een langere voorbereiding aan vooraf en wordt er geld opzij gelegd voor een bijzondere vakantie met het gezin.

Een vakantie met kinderen wordt wel vaker gemaakt, maar een verre reis met kinderen minder vaak. Het is dan ook goed om je te verdiepen in welke rondreis met kinderen je wilt maken. Voor ons is het altijd erg prettig geweest om een georganiseerde reis met kinderen te maken. Dit omdat de betreffende reisorganisaties rekening houden met de wensen van ouders en kinderen en hun reisroute hierop aanpassen.

Een georganiseerde groepsreis met kinderen maken is dan ook vaak erg gezellig en leuker voor de kinderen, omdat zij bij een georganiseerde rondreis met kinderen ook nog leeftijdsgenoten treffen. Een rondreis met kinderen maken in Jordanie geeft je een mooie gelegenheid om de kinderen kennis te laten maken met een van de mooiste landen van het Midden Oosten.

Op deze pagina vind je dan ook alle informatie over verre reizen met kinderen naar Jordanie. Je vindt hier de geschiedenis en algemene informatie over Jordanie, maar ook informatie over het aanbod van rondreizen met kinderen.

 

Rondreis kinderen: algemene informatie over Jordanie

Het Koninkrijk Jordanie is een land in het Midden Oosten en behoort formeel tot het continent Azie. De buurlanden van Jordanie zijn Israel, Syrie, Irak en Saoedi-Arabie. In Jordanie wonen bijna 6,5 miljoen mensen, waarvan ruim 1,4 miljoen in de hoofdstad Amman. Belangrijke andere steden in Jordanie zijn Aqaba (aan de Rode Zee), Irbid en Rihad.

 

De belangrijkste rivier van het land is de Jordaan, die ook langs Israel stroomt. De belangrijkste reden dat veel mensen in Amman wonen is dat 90% van Jordanie bestaat uit woestijn. Het merendeel van de overige bevolking woont langs de vruchtbare strook langs de Jordaan. Hier wordt veel tuinbouw gedaan. 98% van de bevolking is Arabiers en spreekt dan ook Arabisch. Verder spreken veel mensen ook (een beetje) Engels. De Islam is de belangrijkste godsdienst van het land.

Jordanie rondreizen met kinderen

  • Zin om met de familie op reis te gaan, maar niet te lang? Dan is deze 8 daagse reis naar Jordanie echt wat voor jullie. Je ziet natuurlijk Petra, slaapt in de woestijn en gaat naar het strand
  • In 9 dagen door Jordanie, met een bezoek aan de dode zee en natuurlijk aan Werelderfgoed Petra.
  • Met het hele gezin de woestijn in, de verborgen stad Petra ontdekken en ook nog naar de Dode zee? Dan is dit jullie reis
  • Op zoek naar andere reizen in Jordanie? Klik hier.

Rondreis kinderen: geschiedenis van Jordanie


Ongeveer 10.000 jaar geleden is in de vruchtbare streek langs de Jordaan, ook wel de “Vruchtbare Halve Maan” genoemd landbouw ontstaan. De ontwikkeling van de voedselvoorziening middels landbouw brachten ook diverse volkeren naar het gebied. De Amorieten was een dergelijk volk.

In de eeuwen voor het begin van onze jaartelling veroverden de Perzen grote delen van Jordanie en brachten dit onder in het Perzische Rijk. In de 4e eeuw voor Christus was het de Macedonische krijgsheer Alexander de Grote die het gebied veroverde van de Perzen.

Na de dood van Alexander kwam het gebied onder controle van de Seleuciden, die uit het huidige Syrie kwamen. Het Koninkrijk van de Nabateeers werd in 169 voor Christus gesticht. De belangrijkste stad Petra was een belangrijke stopplaats voor handelskaravanen. Ongeveer 100 jaar na Christus werd het gebied door de Romeinen veroverd en kwam het onder de controle van de Byzantijnen. Zij hadden het regelmatig aan de stok met de Perzische Sannaniden.

 

Het Arabische Rijk breidde zich in de 7e eeuw aanzienlijk uit en ook het huidige Jordanie werd in het rijk opgenomen. Tot aan de 16e eeuw regeerden de Arabieren, totdat in 1516 het Ottomaanse Rijk (het huidige Turkije) het gebied annexeerde en dit tot aan de Eerste Wereldoorlog in haar eigendom had. Onder de Brit Lawrence (of Arabia) wordt een opstand georganiseerd tegen de Turkse overheersers. De Arabieren wordt onafhankelijkheid in het vooruitzicht gesteld.

Met Britse steun wordt onder andere de belangrijke havenstad Aqaba veroverd en in 1917 zijn de Turken verdreven. De Britten kwamen na de Eerste Wereldoorlog hun belofte niet na en de Arabieren werden niet onafhankelijk.

Het werd een onderdeel van Brits Palestina. In 1946 werd onafhankelijkheid wel een feit en ging het land verder onder de naam Trans-Jordanie. De Verenigde Naties wilden enige jaren daarna Palestina opdelen in een Joods en een Arabisch deel, maar doordat de Emir van Jordanie een overeenkomst sloot met de Joodse leiders werd besloten het land te verdelen tussen de Joodse Staat en Trans-Jordanie.

Toen er oorlog kwam tussen Israel en de Arabische Liga was het Jordanie dat het gebied dat nu bekend staat als de Westelijke Jordaanoever veroverde op de Arabieren en dat annexeerde. Het land ging verder onder de naam Jordanie. Alleen Groot-Britannie en Pakistan erkende dit, maar de andere Arabische Naties keurden dit af. In 1967 was het Israel dat de Westelijke Jordaanoever op Jordanie veroverde. Deze strijd duurde formeel voort tot 1994. Toen pas werd een vredesverdrag getekend.

 

Rondreis kinderen: klimaat van Jordanie

Jordanie heeft een typisch woestijnklimaat. Er valt weinig regen en is veel zon. In de zomers is het erg heet in Jordanie, waarbij de temperaturen meestal tussen de 30 en 35 graden liggen. Uitschieters tot boven de 40 graden zijn geen uitzondering. In de winter (van november tot mei) daalt de temperatuur behoorlijk. Er kan in de bergachtige gebieden zelfs sneeuw vallen. Gemiddeld liggen de temperaturen tussen de 5 en 15 graden.

 

Rondreis kinderen: Flora en fauna van Jordanie

Ongeveer 90% van Jordanie bestaat uit woestijn. Hoe verder naar het oosten, hoe minder er groeit. Na een regenbui kunnen er echter in de woestijn ook doornstruiken, grassen en planten groeien. Langs de Jordaan kunnen bij voldoende regenval veel soorten bloemen en planten groeien. In de hooglanden van Jordanie zijn veel bossen met pijnbomen, acacia’s, vlinderbomen en eiken.

Het dierenrijk van Jordanie is niet bijzonder uitgebreid qua zoogdieren, maar door de ligging aan de Rode Zee is het onderwaterrijk met dieren als de clownvis, ballonvis en vlindervis wel heel divers.

Door het woestijnklimaat hebben grote roofdieren het niet makkelijk om prooi te vinden. Er zijn nog wel vossen en katachtigen te vinden, maar veel groter wordt het niet. Wel kent Jordanie veel soorten hagedissen en schorpioenen.

 

Rondreis kinderen: veiligheid in Jordanie

Jordanië is een veilig land om te reizen. Op rondreis met kinderen voel je je welkom en absoluut niet bedreigd. Dit geldt ook voor vrouwen, maar wees wel een beetje discreet met wat je draagt. Ook wanneer je zelfstandig een rondreis met kinderen maakt is het een makkelijk land om te bereizen. Let uiteraard wel op dat je niet met je waardevolle spullen te koop loopt.

 

Rondreis met kinderen: bezienswaardigheden in Jordanie

Rondreis kinderen maken naar Jordanie is zeer goed te doen. Wanneer je een rondreis met kinderen maken wilt, dan zijn er in Jordanie een aantal dingen die je zeer goed kan bezoeken en zeer de moeite waard zijn.

1: Petra


Misschien wel de belangrijkste bezienswaardigheid van Jordanie en vaste prik voor elke rondreis met kinderen. Deze stad is meer dan 2000 jaar oud en is pas in de 19e eeuw weer ontdekt. Vanzelfsprekend is deze bijzondere plek door de Unesco uitgeroepen tot World Heritage Site en wordt ook genoemd bij de 7 nieuwe wereldwonderen. Petra is groot en overweldigend met theaters, tempels en het amfitheater. De tocht door de kloof naar de stad is heel bijzonder. Rond zonsopgang is Petra op haar mooist.

 

2: Karak


Deze stad heeft een bijzondere liggen op bijna een kilometer hoogte. De kruisvaardersgeschiedenis is nog zeer zichtbaar, mede door de oude stadsmuren. Het kasteel van de kruisvaarders is erg mooi en moet je zeker zien.

 

 

3: Aqaba en de Rode Zee

De stad Aqaba ligt heerlijk aan de Rode Zee en biedt een geweldige mogelijkheid om te ontspannen.
Niet alleen de zon, de zee en het strand bieden genoeg ruimte voor vertier. Ook het stadje is erg leuk en heeft leuke barretjes en restaurants.

 

4: Amman

De hoofdstad van Jordanie heeft alles wat een hoofdstad moet hebben: een mix tussen oud en nieuw. Mooie bezienswaardigheden zoals het oude amfitheater gecombineerd met de moderne welvaart.

 

5: Jerash

Tijdens de Romeinse overheersing heeft deze stad haar vorm en mooiste periode gekend. Deze bezienswaardigheid is erg bijzonder en geeft een goed beeld van de Romeinse Tijd en architectuur.

 

6: de Dode Zee

Ongeveer 400 meter onder de zeespiegel vind je de Dode Zee. Deze binnenzee heeft 10x zo veel zout als een andere zee, er is dus geen leven mogelijk. Uiteraard is een duik in het water een aanrader. Je blijft immers drijven!

 

7: Mount Nebo

De profeet Mozes zag op deze berg het beloofde land. Ook stierf hij hier en werd hij begraven. Het uitzicht over de Dode Zee en de Jordaanvallei is spectaculair.

 

8: Wadi Rum


Voor wie een avontuur wil op rondreis met kinderen. Het bijzondere maaanlandschap is erg gaaf om te zien. Er zijn nog steeds bedoeinenstammen in het gebied die je kan bezoeken.

 

9: Dana National Park

Dit reservaat is bescherm en heft wilde dieren als wolven en hyena’s. Er zijn mooie wandeltochten te ondernemen, naar bijvoorbeeld Petra.