Vakantie Mexico met kind

Rondreis kinderen: Mexico

Voor veel ouders is het een ultieme droom om wat van de wereld te zien en een rondreis met kinderen te maken. Een vakantie met kinderen maken veel gezinnen jaarlijks, maar verre reizen met kinderen maken is meestal een uitzondering. Toch is het fantastisch als je ooit de mogelijkheid hebt om dit te doen. Een verre reis met kinderen maken geeft je de mogelijkheid om de kids een geheel andere cultuur te laten zien. Ze maken kennis met andere talen, andere gebruiken en gewoontes. Dit is een unieke ervaring voor zowel jou als de kinderen.

Wanneer je een rondreis met kinderen maken wilt, dan kan je dit in veel landen prima zelf doen. Het vraagt alleen wat organisatie en de vraag is of je hiertoe bereid bent. Je kan er ook voor kiezen om je rondreis met kinderen te laten organiseren door een gespecialiseerde organisatie en je aan te sluiten bij een groepsreis voor kinderen.

 

Voor de kids is dit natuurlijk helemaal geweldig. Ze krijgen en een reis die helemaal op de behoeftes van kinderen is afgestemd en ze leren ook nog eens andere kinderen kennen waar ze tijdens de vakantie mee op kunnen trekken.


Een van de mooiste landen waar je met kinderen uitstekend groepsreizen of rondreizen met kinderen kan maken is Mexico. Op deze pagina vind je dan ook alle informatie over verre reizen met kinderen naar Mexico. Je vindt hier de geschiedenis en algemene informatie over Mexico, maar ook informatie over het aanbod van rondreizen met kinderen. Het leuke van Mexico is dat de makers van deze site elkaar getroffen hebben tijdens een rondreis met kinderen in Mexico en samen tot dit initiatief zijn gekomen. Bekijk  alle rondreizen met kinderen naar Mexico.

 

Rondreis kinderen: klimaat van Mexico

Het klimaat van Mexico is erg divers, mede door de grootte van het land en de verscheidenheid aan landschappen. Mexico kent tropische gebieden, maar ook meer gematigde zones. In de zomermaanden is het regenseizoen, wat betekent dat er aan het einde van de dag buien kunnen vallen. De temperaturen zijn echter erg lekker en vrijwel altijd boven de 20 graden. Alleen in het hooggelegen Mexico-stad kan het wat frisser zijn.

 

Rondreis kinderen: Flora en fauna van Mexico

Mexico is een erg divers land met veel verschillende landschappen en dito natuur. In Mexico vind je meer dan 200.000 verschillende soorten planten, ruim 400 soorten zoogdieren, 707 soorten reptielen en 26.000 verschillende bloemen. Maar liefst 170.000 km2 is beschermd gebied, meer dan 3 keer Nederland!

Rondreizen Mexico met kinderen

  • Bijzondere reis door Mexico, Guatemala en Honduras, waarbij je in de jungle op zoek gaat naar tempels en ruines. Ook ervaar je de lokale cultuur op kleine marktjes en bijzondere pleintjes
  • Op zoek naar de ideale balans tussen cultuur, natuur en strand. Bekijk dan eens deze reis waarbij jullie onder andere de jungle in gaan
  • Lekker met je eigen gezin op reis en in een rustig tempo Mexico ontdekken? Dan is dit een geschikte individuele familiereis. Tempels, stranden en flamingos
  • Spreekt dit jullie aan? Stranden, koloniale steden steden, jungle en indianendorpjes. Dan hebben wij de reis voor jullie als gezin gevonden. Kijk snel
  • Bezoek koloniale steden, bekijk vulkanen en ontdek de jungle en haar verborgen geheimen. Ideale gezinsrondreis Mexico

Rondreis kinderen: algemene informatie over Mexico

De Verenigde Mexicaanse Staten, ofwel Mexico, ligt op het continent Noord- Amerika. De buurlanden van Mexico zijn de Verenigde Staten, Guatemala en Belize. In Mexico wonen ruim 111 miljoen mensen, waarvan een groot deel (22 miljoen mensen) in en rondom de hoofdstad Mexico Stad. Mexico is het grootste Spaanstalige land ter wereld en heeft de 12e economie ter wereld.

 

Het merendeel van de bewoners van Mexico zijn katholiek, al zal je tijdens rondreizen met kinderen merken dat het katholicisme op sommige plekken vermengd wordt met traditionele natuursgodsdiensten. De Mexicaanse cultuur is Spaans vermengd met traditionele Indiaanse invloeden. Onderwijs is in Mexico erg belangrijk en Engels wordt vaak als tweede taal aangeleerd. Wanneer je op rondreis met kinderen door Mexico bent, dan zal je veelal in de avonduren op straat de traditionele mariachi’s zien.

 

Zij spelen traditionele muziek met hun gitaren en worden vaak ingehuurd als een jongen een meisje wil versieren. De Mexicaanse keuken is erg gekruid, waarbij de meeste gerechten al erg oud zijn. Zo werden Mole, Tamale, Tortilla en Taco’s al gegeten voordat Columbus Noord-Amerika ontdekte. Bij veel maaltijden, zowel ’s ochtend als ’s avonds krijg je mole als bijgerecht. Het Mexicaans zoals wij dat in Nederland kennen is meer een kruising tussen Mexicaans en maaltijden vanuit de Verenigde Staten.

 

Traditionele drankjes in Mexico zijn Mezcal, Tequila en chocolademelk. De Mexicaanse economie is pas na de jaren 80 echt vrijgegeven. Het aantal bedrijven in overheidsdienst nam dan ook af met meer dan 80%. De export nam aanzienlijk toe en de Bruto Binnenlands product groeide. Dit maakt dat Mexico een van de meest welvarende landen is van het Latijns Amerikaanse deel van Noord- en Zuid-Amerika.

 

Toch is de welvaart oneerlijk verdeeld. Maar liefst 17% van de bevolking verdiend te weinig om rond te kunnen komen. De grootste sector van Mexico is de landbouw, maar de dienstensector zorgt voor de meeste inkomsten. Opvallend genoeg is Mexico een van de grootste producenten van aardolie, gas, zilver en mais. De inwoners van Mexico hebben sterke banden met de Verenigde Staten. Veel mensen in Noordelijk Mexico hebben familie en/of bekenden in Mexico en de immigratie naar dit buurland is dan ook hoog, zeker omdat men denkt dat de kansen op werk en een goed inkomen beter zijn.

 

Rondreis kinderen: geschiedenis van Mexico

Er is veel discussie over de oudheid van de menselijke beschaving in Mexico. Waar gebieden in Afrika, Azië en Europa al honderduizenden jaren bewoond zijn, lijkt het erop dat Mexico pas tussen de 15.000 en 12.000 jaar geleden bewoond is geraakt. In de stad Oaxaca (spreek uit Oagaka) wist daar wonende beschaving rond 8.000 jaar geleden de pompoen te verbouwen. Bijna 2.000 jaar laten volgde de teelt van mais. Aan de zuidelijke kust van Mexico bloeide ongeveer 1.200 jaar voor Christus de bekend Olmeekse beschaving. Deze werd rond de geboorte van Christus door de Mayacultuur overgenomen.


De Maya’s waren de dominante cultuur, maar ook de de stad Teotihuacan was centrum van een grote beschaving. Veel rondreizen met kinderen zullen deze indrukwekkende stad gaan aandoen. Beide culturen vielen rond het jaar 700 terug. De Tolteken werden in de 11e eeuw de nieuwe dominante beschaving en bouwden een machtig rijk op. Niet al te lang nadat men het hoogtepunt van het rijk had bereikt viel ook deze beschaving weer terug. In de 15e eeuw ontstond een verbond van drie stadstaatjes (Tenochlitlan, Texcoco en Tlacopan). Dit verbond leidde tot het machtige rijk van de Azteken.


Dit rijk wist een groot deel van Midden-Amerika te veroveren. In 1519 kwam de Spaanse veroveraar Hernan Cortes naar Mexico. Hij wist het Azteekse rijk aan te vallen en in 1521 te veroveren. In de paar decennia daarna werd de rest van Mexico onderworpen. Mexico werd een belangrijk onderdeel van het Spaanse rijk, mede dankzij de grote zilvervoorrraad. De Indiaanse bevolking kreeg te maken met Europese ziektes en stierf voor 75% uit. Spanje was bijna 300 jaar de heerser over Mexico. Nadat Spanje de aandacht moest richten op Europa omdat men Napoleon in zijn strijd steunde verloor men Mexico een tijdje uit het oog. Mexico probeerde onafhankelijk te worden, maar werd tegengewerkt.

 

Dit was het begin van de onafhankelijkheidsoorlog in 1810. De Spanjaarden grepen hard in en executeerden de aanvoerders van de opstanden. Bijna 10 jaar was er een guerillaoorlog tegen de Spanjaarden gaande. In 1821 werd de samenwerking toch opgezocht en leidde dit tot onafhankelijkheid. Nadat er een stevige politieke strijd uitbrak om het leiderschap van Mexico was het een militair genaamd Santa Anna die in 1834 als dictator de macht greep en de autonomie van enkele deelstaten herriep.

 

De provincie Texas was het hier niet mee eens en verklaarde zich onafhankelijk. De Mexicanen probeerden dit met hun leger terug te draaien, maar leden een nederlaag. Santa Anna werd verdreven. In 1846 annexeerde de Verenigde Staten Texas en brak er oorlog uit tussen Mexico en Amerika. Santa Anna greep als leider van Mexico in en ging de strijd aan. De Amerikanen wonnen de oorlog echter en moesten een groot deel van hun grondgebied afstaan. Toen de nieuwe Mexicaanse regering weigerden oude schulden te betalen grepen de Spanjaarden, Engelsen en Fransen in. De Fransen werden lang tegengehouden, maar wisten in 1863 Mexico Stad te veroveren. De afgezette regering voerde vanuit het Noorden de strijd door tegen de Fransen en begonnen drie jaar laten een tegenoffensief. In 1867 werden de Fransen gedwongen terug te trekken.

 

Opnieuw brak een strijd uit om de macht in Mexico en wederom kwam een dictator, Diaz, aan de macht. Hij was 30 jaar aan de macht en won in 1910 dankzij verkiezingsfraude de verkiezingen. Hierop brak een revolutie uit die uiteindelijk leidde tot zijn val. Tot 1920 kwam een diverse regeringen aan de macht, maar even zo vaak waren er staatsgrepen. In de jaren daarna was het gelukkig allemaal wat rustiger op Mexicaans grondgebied en kwam er economische ontwikkeling. Mexico kende in die periode overigens een eenpartijenstelsel, dus van democratie was geen sprake. In 1968 braken op onlusten uit. De regering werd omvergeworpen en Mexico richtte zich nog meer op economische ontwikkeling. Men werd llid van de NAFTA en kon zich met hulp vanuit Amerika verder ontwikkelen.

 

Rondreis met kinderen: veiligheid in Mexico

Ondanks dat Mexico de laatste jaren negatief in het nieuws is geweest vanwege drugsoorlogen, is dit in een beperkt gebied waar rondreizen met kinderen niet komen. Mexico is een erg veilig land om te reizen. Natuurlijk moet je je wel beseffen dat wij Nederlanders rijk zijn en dat wanneer je met je spullen te koop loopt, dit voor de arme Mexicaan een aantrekkelijke buit kan zijn.

 

Rondreis met kinderen: bezienswaardigheden in Mexico

Mexico is een groot en indrukwekkend land. Wanneer je op rondreis met kinderen door Mexico gaat dan zal je al snel merken dat het land prachtig is en vele bezienswaardigheden kent. Hieronder een greep uit de bezienswaardigheden van Mexico.

 

1: Chichen Itza

In de provincie Yucatan ligt de grote Mayastad Chichen Itza. Dit was een van de belangrijkste Mayasteden en was van de 10e tot de 15e eeuw een metropool met unieke kennis.

 

2: Barrancas del Cobre

Het Nationale Park Barrancas del Cobre ligt in het noord-westen van Mexico en heft bijzonder indrukwekkende Canyons. Dacht je dat de Grand Canyon groot was? Dan heb je nog niets gezien in vergelijking met dit park. De flora en fauna van deze regio is prachtig.

 

3: Palenque


Midden in de regenwouden van Mexico ligt de verborgen Mayastad Palenque. Je kan hier prachtige tochten (onder begeleiding) door de jungle maken en plotsklaps boven op een oude Maya piramide staan, uitkijkend over de prachtige bouwwerken van de Maya’s.

 

4: Mexico Stad

Deze miljoenenstad is zeker een bezoek waard op rondreis met kinderen. De contrasten in Mexico stad zijn groot. De gebouwen zijn prachtig, maar je kan ook maar zo grote krottenwijken zien.


Rondom de Zocalo, het centrale plein, vind je prachtige gebouwen. Ook is de basiliek van Guadalupe erg indrukwekkend. Het antropologisch museum is een van de mooisten ter wereld, een echte aanrader! Vanuit Mexico stad kan je excursies maken naar de beroemde stad Teotihuancan met de indrukwekkende tempel van de zon.

 

5: Oaxaca

De stad Oaxaca (spreek uit Oagaca) is een oude stad in het midden van Mexico. Deze stad is door de Unesco opgenomen op de werelderfgoedlijst dankzij de unieke ligging en de prachtige kleurrijke gebouwen. Rondom het centrale plein gebeurt alles en kan je heerlijk genieten van het Mexicaanse leven. In de buurt van Oaxaca ligt het indrukwekkende complex van Monte Alban.

 

6: Puebla

Dit koloniale stadje ligt in de Sierra Madre. De huizen zijn bedekt met tegeltjes en geven een schitterend kleurrijk beeld.

 

7: De watervallen van Aqua Azul

Ongeveer 70 kilometer van Palenque liggen de watervallen van Aqua Azul. Een gigantische serie watervallen klateren over plateau’s naar beneden. In het zonlicht geven de watervallen een mooie blauwe gloed.

 

8: Tolum

Ben je in de buurt van Cancun of Playa del Carmen, dan kan je het eigenlijk niet laten om ook naar Tolum te gaan. Vanaf het strand kijk je uit oiver de Maya tempels. Een indrukwekkend gezicht!

 

9: Op het strand in Mexico

Bij de badplaatsen Playa del Carmen, Cozumel, Tolum en Cancun liggen de echte toeristentrekkers van Mexico, haar prachtige stranden. Je kan hier mooi snorkelen en duiken. Wil je iets meer rust? Dan kan je ook afreizen naar het eilandje Isla Mujeres.