Rondreis Finland met kinderen

Rondreis kinderen: Finland

Voor wie eens een originele rondreis met kinderen wil maken en iets anders wil doen dan de traditionele vakantie met kinderen met tent of camper, kan het interessant zijn om je te verdiepen in een rondreis met kinderen in Finland. Rondreis kinderen finland 1000 merenFinland is een prachtig land in Scandinavie met een fantastische natuur en een mooi klimaat. Finland is geweldig om te bezoeken voor een zomer vakantie met kinderen of een wintersportvakantie. Een rondreis met kinderen maken in Finland geeft je een mooie gelegenheid om de kinderen kennis te laten maken met een van de mooiste landen van Europa. Op deze pagina vind je dan ook alle informatie over verre reizen met kinderen naar Finland. Je vindt hier de geschiedenis en algemene informatie over Finland, maar ook informatie over het aanbod van rondreizen met kinderen.

Rondreis kinderen: algemene informatie over Finland

In het Noord-Oosten van Scandinavie vind je het prachtige Finland. Dit land met iets meer dan 5,25 miljoen inwoners en hoofdstad Helsinki staat bekend om de geweldige natuur, het prachtige klimaat en de bijzondere en vriendelijke mensen. Niet voor niets wordt Finland het land van de 1000 meren genoemd. Dit is niet eens overdreven, want Finland telt wel 188.000 grote en kleine meertjes. De directe buurlanden van Finland zijn Rusland, Zweden en Noorwegen.

Nabijgelegen landen als Estland en Denemarken zou je ook bijna als buurland kunnen tellen. Doordat Finland een van de dunstbevolkte landen van Europa is en deze bevolking erg ongelijk verdeeld is (het merendeel woont in het zuiden), kom je in veel gebieden in Finland nauwelijks mensen tegen. De meeste Finnen zijn van oorsprong Christelijk, met als subreligie de Lutherse kerk. I

n Finland is de belangrijkste gesproken taal het Fins, maar met name langs de grens met Zweden wordt ook veel Zweeds gesproken. Het Fins is een moeilijke taal, die eigenlijk nauwelijks lijkt op andere Scandinavische talen. In Finland leefde men vele eeuwen lang van de landbouw, maar na de Tweede Wereldoorlog heeft de industrie en dienstensector een vlucht genomen. De belangrijkste exportproducten van Finland zijn machines, schepen, hout en papier.

Finland reizen met kinderen

  • Lekker in de sneeuw en dat in Finland! Op pad met sledehonden en lekker langlaufen
  • Lapland leent zich uitstekend voor een familievakantie. Bekijk deze bijzondere reis met kinderen
  • Bijzondere winterreis voor het hele gezin.
  • Bekijk andere reizen voor families in Finland
  • Bekijk andere mooie reizen in Europa

Rondreis kinderen: geschiedenis van Finland


Archeologische vondsten tonen aan dat permanente bewoning van Finland van ongeveer 8500 voor Christus dateert. De reden dat dit relatief laat is, heeft waarschijnlijk te maken met de laatste ijstijd die Finland als een van de laatste landen verliet. In het onherbergzame gebied woonden eeuwenlang mensen. Er was veel contact tussen de Scandinavische landen.

 

Vanaf 500 voor Christus namen de nederzettingen toe en kwam er handel met Rusland op gang. Ook de Romeinen hadden van de Finnen gehoord. De bekende geschiedschrijven Tacitus schreef over de Fenni, een volk uit het noorden. Finland duikt echter pas echt op de geschiedeniskaart op vanaf de 12e eeuw. Het was namelijk een onderdeel van het Zweedse Koninkrijk van 1219 tot 1809. Uiteraard speelden er, zoals in elk land, door de eeuwen heen vele schermutselingen zich af, maar het duurde tot 1809 voordat Finland daadwerkelijk veroverd werd. Het Russische Rijk annexeerde Finland en het was ruim 100 jaar een grootvorstendom van Rusland.

 

Na de nederlaag van de Russen in WO1 brak een revolutie uit en verklaarde Finland zich onafhankelijk in 1917. Alsof men nog niet genoeg oorlog had gezien, brak er een burgeroorlog uit. De winnaars riepen in 1918 het Koninkrijk Finland uit. Nog geen twee maanden later trad de koning echter al weer af en werd Finland een Republiek. Er werd na een aantal maanden vrede gesloten met Rusland en Finland zag af van de aanspraken die ze maakte op Russische gebieden met een Finse bevolking.

 

Toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak was Rusland angstig voor een Duitse bezetting in Finland en Stalin riep de Finnen op verdedigingslinies aan te brengen. In ruil bood men de gebieden met Finse bevolking aan. Finland weigerde dit (na lang nadenken) en Rusland besloot Finland binnen te vallen. Ondanks de ongelijke verhoudingen wisten de Finnen de aanval af te slaan en onafhankelijk te blijven. Wel verloor men enkele grensgebieden.

 

Finland ging een bondgenootschap aan met Duitsland en veroverde de verloren gebieden weer terug. In 1944 werd Finland gedwongen de vrede met Rusland te tekenen, tegen een zware prijs. Men moest ruim 1/8e van hun grondgebied afstaan, waaronder een strategische havenstad. In 1947 werd de vrede definitief bezegeld en kon Finland in relatieve rust verder leven.

Toch bleef de druk op Finland bestaan, mede vanwege de Koude Oorlog. Men besefte zich echter wel dat Rusland een machtige opponent was, die je maar beter te vriend kon houden. De regering snapte dit ook en tekende een verdrag waarin stond dat er nooit een aanval op Rusland zou komen vanuit Fins grondgebied. In de jaren 50 tot 80 vond Finland steeds meer aansluiting bij landen in West Europa. Toen de Berlijnse Muur in 1989 viel en de Sovjetunie vervolgens uiteenviel was Finland definitief los van haar grote boze buurman. In 1995 werd het lid van de EU en uiteindelijk nam het ook deel aan de Euro.

 

Rondreis kinderen: klimaat van Finland

Finland is een land met een zeer diverse klimaat. Veel mensen verwachten dat Finland altijd koud is en dat er veel sneeuw ligt, maar dat is zeker niet altijd waar. Sterker nog: de zomers in Finland zijn vaak mooier dan die in Nederland. In Finland valt gedurende het hele jaar regelmatig neerslag. In de wintermaanden vaak als sneeuw.

De winters in Finland zijn echter werd koud. Door de ligging tegen de Poolcirkel kunnen de temperaturen in de winter teruglopen tot over de -20 graden. Gelukkig maakt de vele sneeuw en het feit dat het weinig waait in Finland dat het niet altijd zo koud aanvoelt. Finland kan je dan ook prima bezoeken voor een rondreis met kinderen. De vele sneeuw maakt Finland echter ook erg aantrekkelijk als wintersportland.

Hoewel Finland op dezelfde hoogte ligt als Alaska, Rusland en Canada is het veel minder koud. Dit komt door de luchtstromen vanaf zee. De zomermaanden in Finland zijn heerlijk. Door het landklimaat is het zomers altijd lekker. De nachten zijn daarbij ook nog eens kort vanwege het noorderlicht. De beste tijd voor een vakantie Finland met kinderen of een rondreis met kinderen zijn toch wel de zomermaanden. De lekkere temperatuur, de mooie natuur en het vele water maken dat de kinderen zich uitermate zullen vermaken.

 

Rondreis kinderen: natuur van Finland

Finland is het land van de 1000 meren, maar heeft nog veel meer dan dat. De zuidelijke en westelijke kuststrook van het land is met name het stedelijke gebied van Zweden. Hier vind je ook veel akkerlanden.  Wanneer je meer de binnenlanden intrekt, kom je in een sterk bebost gebied. Dit is tevens het gebied waar je talloze meren, beken en rivieren treft. Ruim een derde van Finland ligt boven de Noordpoolcircel. Dit gebied is dun bebost en voor een groot deel zeer beperkt vruchtbaar.

Ongeveer 70 procent van Finland bestaat uit bos. In deze prachtige bossen vind je veel vruchten zoals frambozen, bosbessen en vossebessen. Ook lopen er talloze diersoorten rond. Denk hierbij aan de bruine beer, wolven, lynxen, vossen en grote kuddes rendieren. Een typisch Fins dier is de lemming.

 

Rondreis met kinderen: veiligheid in Finland

Finland is een erg veilig land voor een ieder die een rondreis met kinderen maken wil. Let uiteraard wel op je spullen in de grote stad, maar dat geldt eigenlijk voor elke stad in de wereld.

 

Rondreis met kinderen: bezienswaardigheden in Finland

Voor wie van plan was een rondreis met kinderen in Finland te maken, zal erachter komen dat dit een goede keus is. Finland is een prachtig land met een schitterende natuur waar iedereen zich vermaken zal.

 

1: Op pad over de vele meren

Finland telt meer dan 188.000 meren. Dit maakt het land dan ook een geweldige bestemming voor gezinnen die houden van watersport. Of het nu kanoen, zeilen of zwemmen is. Finland is een topbestemming voor een rondreis met kinderen. De regio bij Saimaa is de top-bestemming van Zweden. Vanuit hier kan je ook bijzondere tochten maken de natuur in, op zoek naar beren en wolven.

 

2: Helsinki

Dit is de hoofdstad van Finland en een erg mooie stad. In Helsinki wonen bijna een miljoen mensen. De stad is omgeven door water en dat maakt het bijzonder. Helsinki is een redelijk moderne stad met veel mooie architectuur. Je kan leuke rondvaarten door de stad maken, of over de vele marktjes scharrelen. Het Senaatsplein is een goede plek om een aantal mooie gebouwen te bewonderen.

 

3: Met sledehonden in de sneeuw


Op veel plekken in Finland kan je huskyboerderijen bezoeken. Hier kan je uitleg krijgen over deze honden, de geschiedenis van sleehondentochten en kan je zelf een prachtige tocht maken.

 

 

4: Fins Lapland

Lapland is het meest afgelegen deel van Finland en erg bijzonder. Het is er rustig, leeg en indrukwekkend. In de wintermaanden ligt hier een pak sneeuw dat wel kan oplopen tot 2 meter!
Vanuit Lapland kan je leuke dingen doen zoals het bezoeken van een rendierenfarm, wintersporten en met sledehonden op pad. In de zomermaanden kan je hier mooie wandelingen maken.

 

5: Het noorderlicht en de zomer waarin het altijd licht is

In de maanden januari en februari kan je in Finland getuige zijn van een bijzonder fenomeen: het noorderlicht.
Het is dan bijna de hele dag donker. De horizon krijgt een bijzondere gloed. Dit moet je echt meegemaakt hebben. Ook de zomermaanden zijn bijzonder: het is dan bijna 24 uur per dag licht.

 

6: Wintersport in Finland

Als je het over sneeuwzekerheid hebt, dan heb je het zeker over Finland. Een prima bestemming voor een wintersportvakantie met kinderen dus. Je kan in Finland prima langlaufen, skiien en met sledehonden op pad.

 

7: Turku

Dit is de op een na grootste stad van Finland en was tot in de 19e eeuw nog hoofdstad.
Deze stad is erg leuk en authentiek. Leuk om te zien is de markt van Turku. Hier wordt alles verkocht. Probeer vooral de Oostzee-haring: de lokale specialiteit. Verder heeft Turku enkele mooie kastelen.

 

8: Het sneeuwkasteel bij Kemi

In het noorden, tegen de Zweedse grens, vind je de plaats Kemi. De grote bezienswaardigheid is het bijzondere sneeuwkasteel. Dit kasteel bestaat volledig uit ijs en sneeuw. Je mag er zelfs overnachten als je wilt.

 

9: Midzomerfeest in Finland

Tijdens dit festival gaat de zon bijna niet onder en dat wordt gevierd! Overal worden vreugdevuren ontstoken en is er muziek.