Costa Rica met kinderen

Rondreis kinderen: Costa Rica

Een van de meest verrassende bestemmingen voor een rondreis met kinderen is het in Midden Amerika gelegen Costa Rica. De natuur en bezienswaardigheden van dit land zijn helemaal geweldig en je zal er met volle teugen van genieten.

Een rondreis met kinderen maken in Costa Rica geeft je een mooie gelegenheid om de kinderen kennis te laten maken met een van de mooiste landen van Noord Amerika. De prachtige en indrukwekkende natuur, wilde dieren en vriendelijke bevolking zorgen ervoor dat jullie de ervaring van je leven tegemoet gaan.

Wanneer je nadenkt over verre reizen met kinderen, dan is de belangrijkste vraag natuurlijk: waarheen gaan we? Het is zaak om goed na te denken wat je uit je rondreis met kinderen wilt halen. Wil je veel cultuur zien, wil je genieten van zon, zee en strand, ga je puur voor de natuur of wil je misschien wel actief bezig zijn op vakantie met kinderen?

 

Dit zijn belangrijke afwegingen die bepalen welk land je kan kiezen. Het is dus essentieel dat je je goed inleest op de diverse verre reizen met kinderen en daarbij een afgewogen keuze maakt. Gelukkig kan je op deze website alle informatie vinden over rondreizen met kinderen. Op deze pagina vind je ook alle informatie over verre reizen met kinderen naar Costa Rica. Je vindt hier de geschiedenis en algemene informatie over Costa Rica, maar ook informatie over het aanbod van rondreizen met kinderen. 

 

Rondreis kinderen: algemene informatie over Costa Rica

De republiek Costa Rica ligt in Midden-Amerika en is dus onderdeel van het continent Noord-Amerika. De buurlanden van Costa Rica zijn Nicaragua en Panama. Costa Rica is qua oppervlakte iets groter dan Nederland, maar er wonen “slechts” 4,3 miljoen mensen. De hoofdstad van Costa Rica is San Jose. De Costa Ricaanse economie is de welvarendste van Centraal Amerika, maar toch leeft bijna de helft van de bevolking nog onder de armoedegrens. Omdat Costa Rica geen leger kent heeft men veel geld geïnvesteerd in het onderwijs.

Door de politieke rust werd het land ook aantrekkelijk voor investeerders. De basis voor de Costa Ricaanse economie was altijd de langbouw, maar na de vestiging van enkele high tech bedrijven in het land is er een sterke ontwikkeling gaande naar productie van moderne producten. Het toerisme is een andere belangrijke bron van inkomsten en biedt veel werkgelegenheid.

 

Rondreis kinderen: klimaat van Costa Rica

Costa Rica is een land in Midden-Amerika met een typisch tropisch klimaat. Het is warm en nat. De temperaturen liggen over het algemeen tussen de 20 en 28 graden, al kan het is de hoger gelegen gebieden wel wat frisser zijn. Door het tropische klimaat kan er aan het begin of eind van de dag kortstondig veel regen vallen. Dit is met name aan de oostkust het geval. De noord-west kust kent een droge tijd van december tot april.

Rondreizen Costa Rica met kinderen

  • Ontdek Costa Rica en Nicaragua met de kinderen. Een prachtige reis langs jungle, stranden en vulkanen.
  • Geen zin in een groepsreis, maar lekker zelf met de kinderen naar Costa Rica. Dan hebben wij de perfecte reis voor jullie. In 22 dagen zie je alle hoogtepunten
  • Heerlijke reis voor het hele gezin door Costa Rica. Ga met een kabelbaan door het oerwoud, zoek apen en wellicht zie je wel een echte luiaard
  • Heerlijke tropische vakantie met een uitstekende balans tussen natuur, avontuur en strand. De perfecte gezinsreis
  • Nieuwsgierig naar meer reizen met kinderen naar Costa Rica? Bekijk dan eens deze pagina.

Rondreis kinderen: geschiedenis van Costa Rica

Net als alle landen in Noord Amerika is de geschiedenis van Costa Rica qua bevolking relatief jong. Schattingen geven aan dat pas 20.000-25.000 jaar geleden de eerste mensachtigen zich vestigden in Noord-Amerika. Zij trokken over de destijds beschikbare landbrug tussen Rusland en Canada het continent binnen en verspreidden zich vervolgens. Archeologische vondsten tonen aan dat rond 12.000 de mens zeker al in Costa Rica aanwezig was, daar nederzettingen stichtten en leefden van de jacht. Tot aan de komst van de Europeanen in de 15e eeuw stond Costa Rica onder invloed van culturen uit Mexico en Zuid Amerika. Opvallend aan Costa Rica is dat het vrijwel geen grote indrukwekkend bouwwerken heeft, zoals je deze wel vindt in bijvoorbeeld Mexico. De eerste grote beschaving dateert ongeveer uit 3000 voor Christus. Volkeren als de Huetar en de Boruca vestigden zich in het land en introduceerden rond 500 voor Christus de goudsmeedkunst.

 

De daaropvolgende eeuwen zijn een relatief onbeschreven blad in de geschiedenis. Wel weten we dat rond 800 na Christus een grote volksverhuizing vanuit Mexico op gang kwam en volkeren in Costa Rica verdreven.

In het jaar 1502 zette de ontdekkingsreiziger Christoffel Columbus voet aan wal in een Costa Ricaanse baai. Hij noemde het land “rijke kust” (de vertaling van Costa Rica) omdat de lokale indianenstammen hem opwachtten met geschenken. Die naam was eigenlijk toonzettend voor de wijze waarop de Spanjaarden met Costa Rica omgingen. Door de verwachte rijkdom van het land werd het vanuit Panama veroverd door de Spanjaarden. Tot hun grote teleurstelling was er echter niet veel goud te vinden in Costa Rica. Om deze reden bleef de actieve kolonialisatie van Costa Rica lange tijd achterwege en werd er door de Spanjaarden niet veel aandacht aan het land gegeven.

 

Tot ver in de 18e eeuw waren er slechts weinig nederzettingen. Het beperkte aantal Indianen in Costa Rica maakte dat er geen systeem opgezet kon worden, waarbij Indianen ingezet konden worden als slaven. Bovendien stierven veel Indianen aan de Europese ziektes. In de 19e eeuw was nog maar 2% van geheel Costa Rica gekolonialiseerd. In 1821 verklaarde het noordelijk gelegen Guatemala zich onafhankelijk van Mexico. Voor Costa Rica kwam dit moment ook en men moest bepalen of men aansluiting wilde bij het Mexicaanse Koninkrijk of bij het net opgericht Verenigde Staten van Centraal Amerika. In de politiek kwam men er niet uit en er ontstond een twee jaar durende burgeroorlog. Na twee jaar van strijd werd bepaald dat men zich aan zou sluiten bij de Verenigde Staten van Centraal Amerika, waar landen als Honduras, Guatemala, El Salvador en Nicaragua ook onderdeel van waren.

 

De Verenigde Staten van Centraal Amerika waren echter geen succes en Costa Rica wilde al snel weer uittreden. Enkele steden kwamen in opstand en er brak in 1835 opnieuw een korte burgeroorlog uit. De stad San Jose werd de overwinnaar en tevens hoofdstad van Costa Rica. In 1838 trad men definitief uit de Verenigde Staten van Centraal Amerika. Ondanks enkele strubbelingen werd in 1848 de Republiek van Costa Rica uitgeroepen.

 

Costa Rica kwam in de 19e eeuw op de wereldkaart te staan als een van de grootste producenten van koffie en bananen. Er werden veel gastarbeiders aangenomen en er ontstonden spanningen tussen kleine boeren en grootgrondbezitters. De kleine boeren moesten op zoek gaan naar nieuwe gebieden. Begin 20e eeuw had Costa Rica kortstondige conflicten met Panama en Nicaragua. Dit omdat de grenzen tussen beide landen betwist werden. In de jaren dertig was er een wereldwijde economische crisis en groeide de ontevredenheid van de bevolking.

 

Hernieuwde verkiezingen in 1948 leidde tot een andere regering, maar er werd meteen gesproken over fraude bij deze verkiezingen. De verkiezingen werden ongeldig verklaard door de zittende regering en dit was aanleiding voor een burgeroorlog die gewonnen werd door de opstandelingen. Na de oorlog werden hervormingen doorgevoerd en het leger afgeschaft. Men investeerde in infrastructuur, onderwijs en landbouw en dat legde Costa Rica geen windeieren: men had veel economische voorspoed en bleef gevrijwaard van intern geweld. Om die reden wordt Costa Rica een van de welvarendste landen van Midden Amerika en ook wel “het Zwitserland van Centraal-Amerika” genoemd.

 

Rondreis kinderen: Flora en fauna van Costa Rica

Costa Rica is een land met een zeer diverse flora en fauna. Het land ligt op de landengte van Centraal Amerika en heeft een kuststrook aan beide zijden. Westelijk ligt de Grote Oceaan en oostenlijk de Caribische Zee. Costa Rica heeeft in het midden een bergketen lopen, maar is verder overwegend vlak. De hoogste berg van Costa Rica is de Cerro Chirripo van 3800 meter hoog. Cocoseiland is ook onderdeel van Costa Rica en heeft een iets andere flora en fauna.

Liefst 25% van Costa Rica is beschermd natuurgebied met veel grote natuurparken en reservaten met tropisch regenwoud en een keur aan prachtige dieren. Costa Rica kent meer dan 12.000 soorten planten. In Costa Rica kan je diersoorten als de wasbeer, de prairiewolf, vele vogels en talloze apensoorten tegenkomen. Costa Rica kent vele duizenden diersoorten en is daarmee een van de rijkste landen ter wereld. Voor de kust liggen mooie koraalriffen waar veel zeeleven te zien is en je dus op rondreis met kinderen prima kan snorkelen of duiken.

 

Rondreis met kinderen: veiligheid in Costa Rica

Costa Rica is over het algemeen een veilig land om te reizen. Uiteraard vinden er in grote steden wel eens vervelende gebeurtenissen plaats met berovingen. Belangrijkste advies voor als je een rondreis met kinderen maakt, is dat je in de avonduren niet op onverlichte plekken in de hoofdstad San Jose wandelen. Maak in dat geval gebruik van taxi’s.

 

Rondreis met kinderen: bezienswaardigheden in Costa Rica

Costa Rica is een fantastische bestemming voor een rondreis met kinderen. Wil je een rondreis kinderen in Costa Rica maken, dan kan je ervoor kiezen om dit in groepsverband of individueel te doen. Hoe dan ook mag je de onderstaande bezienswaarrdigheden van Costa Rica niet missen.

 

1: Parque Nacional Rincón de la Vieja


In dit nationale park ligt de actieve vulkaan Rincon de la Vieja. Het park heeft vele wandelpaden naar geisers, warmwaterbronnen en watervallen. Onderweg is de kans groot dat je verschillende dieren tegenkomt.

 

 

2: Canopy in Monteverde

Dit natuurpark staat bekend om haar schoonheid, maar ook vanwege de bekende Canopy tour. Je wordt dan vastgemaakt aan kabelbanen en glijdt hoog boven de grond langs de boomtoppen. Een geheel andere wijze om de natuur te bewonderen. Uiteraard kan je ook mooie wandeltochten maken.

 

3: San Jose

De hoofdstad van Costa Rica is een leuke plek om te verkennen per voet. Je krijgt de mogelijkheid om de lokale cultuur op te snuiven en wat van de stad te zien. Bijzondere plekken zijn het Goudmuseum (leuk voor kinderen) en het Jademuseum (mooi uitzicht over de stad). In het centrum vind je een mooie markt (Mercado Central) waar je leuke dingen kan kopen.

 

4: Tortuguero National Park


Dit nationale park ligt aan de kust en bestaat uit 19.000 hectare tropisch regenwoud, moerassen en kanalen. Het leuke aan dit park is datje het moet verkennen per boot. Hierdoor zie je weer een geheel andere zijde van het tropische regenwoud. Sluit je dag af op het fantastische zandstrand waar schildpadden hun eieren leggen. Wees er wel op voorbereid dat je deze beesten niet ziet. Hiervoor zal je echt ’s nachts op pad moeten (dit is overigens mogelijk).

 

5: De heerlijke stranden van Manuel Antonio

Zonder twijfel een van de mooiste stranden van Costa Rica. Je voelt je hier helemaal alleen op de wereld, mede ook omdat de grotere hotels goed verscholen zijn in de natuur.

 

 

6: De Arenal vulkaan


Bij het stadje la Fortuna ligt de actieve vulkaan Arenal. In 1968 is deze vulkaan uitgebarsten en werden veel slachtoffers gemaakt. In de buurt van het stadje liggen diverse warmwaterbronnen. Je kan onder begeleiding van een gids de vulkaan op en de lavastromen bewonderen. Luister echter goed naar de gidsen, want je buiten de gebaande paden wagen is gevaarlijk.

 

 

7: Corcovado National Park

Dit park ligt op een schierland en is nog echt een ongerept stukje natuur. Wanneer je tijdens je rondreis met kinderen hier loopt kan je je helemaal voorstellen hoe Columbus zich voelde toen hij aan land kwam. Met een beetje geluk zie je poema’s of jaguars.

 

8: Nicaragua Leon

Dit is de oude hoofdstad van Costa Rica en is in 1524 gesticht door de Spanjaarden. Je ziet hier vele oude gebouwen en mooie pleintjes. Beklim de oudste kathedraal van Midden Amerika en bekijk het uitzicht op de omliggende vulkanen.