Kroatie met kinderen

Rondreis kinderen: Kroatië

Een rondreis met kinderen maak je niet ieder jaar. Veel ouders denken dat het maken van reizen met kinderen erg duur is, maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. Je kan namelijk in Europa ook erg mooi op vakantie met kinderen gaan. Een rondreis met kinderen maken in Europa kan net zo leuk zijn en vaak erg verrassend. Op vakantie met kinderen in Europa kan in Nederland, Frankrijk of Spanje. Maar ook de wat minder bekende bestemmingen in Europa zijn erg aantrekkelijk. Niet alleen qua prijs, maar ook omdat er vaak veel te zien is wat zowel ouders als kinderen kan verrassen.

Een van de mooiere vakantiebestemmingen voor een rondreis met kinderen is Kroatië. Kroatië is een prachtig land, met een schitterende natuur en zeer vriendelijke mensen. Op deze pagina vind je dan ook alle informatie over rondreizen met kinderen naar Kroatië. Je vindt hier de geschiedenis en algemene informatie over Kroatië, maar ook informatie over het aanbod van vakanties met kinderen. 

 

Rondreis kinderen: algemene informatie over Kroatie

In het Zuid-oosten van Europa ligt het prachtige Kroatië. Het heeft als buurlanden Slovenie, Hongarije, Bosnie en Herzegovina, Montenegro en Servie. Kroatië ligt aan de Adriatische zee en heeft haar zee grenzen aan Italie. De hoofdstad van Kroatië is Zagreb en telt bijna 1.000.000 inwoners. In heel Kroatië wonen bijna 4,5 miljoen inwoners. Belangrijke steden in Kroatië, naast Zagreb, zijn Split, Osijek en Rijeka. Kroatië is sinds 1991 een onafhankelijke staat, nadat het eerst onderdeel was van Joegoslavië.

 

De inwoners van Kroatie zijn overwegend Rooms-Katholiek, maar ook de Orthodoxe kerk heeft dankzij de Servische minderheid een behoorlijk aandeel (4,5%) in het aantal gelovigen. De Kroaten spreken voornamelijk Kroatisch, maar in de provincie Istrie wordt ook veel Italiaans gesproken. De Kroatische cultuur is sterk beïnvloed door de verschillende landen die ooit het land in haar bezit hadden. Zo zijn de Hongaarse, Turkse, Franse, Venetiaanse en Oostenrijkse invloeden nog herkenbaar.

 

De Kroatische keuken heeft kenmerken uit de Italiaanse en Griekse keuken en kent veel pasta- en visgerechten. Ook zijn in het binnenland veel Hongaarse invloeden merkbaar, bijvoorbeeld in goulashgerechten. Kroatië is de geboortegrond van een fors aantal uitstekende wijnen. De economie in Kroatië draait op diensten, waarbij het toerisme erg belangrijk is. Belangrijke exportproducten zijn scheepsbouw, chemie en petroleum.

Top 3 reizen Kroatie

  • Unieke vakantie voor het hele gezin in Kroatie. Eilandhoppen met de boot en eilanden verkennen op de fiets. Kijk snel
  • Naar het geboorte eiland van de wereldberoemde ontdekkingsreiziger Marco Polo. Erg afwisselende en reis voor sportieve gezinnen. Wandelen, kayakken en fietsen horen er bij.
  • Wandelvakantie langs de kust van Kroatie, met als einddoel Dubrovnik. Met name geschikt voor gezinnen met wat oudere kinderen
  • Bekijk andere familiereizen in Europa. Wij selecteerden de mooiste reizen voor ouders en kinderen

Rondreis kinderen: geschiedenis van Kroatië

Het huidige Kroatië is al vele tienduizenden jaren bewoond. Er zijn vele overblijfselen gevonden van Neanderthalers die minstens 130.000 jaar oud zijn.


Er zijn veel sporen gevonden van de bevolkingsgroep de Illyriers, die vele nederzettingen stichtten op Kroatisch grondgebied. Vanaf de 4e eeuw voor Christus kwam de expansiedrift van de Grieken ook in Kroatië uit en werden er vele kolonies gesticht. Ook vanuit West-Europa kwamen Kelten naar het gebied. De Illyriers werden in 168 voor Christus door de Romeinen verslagen en men werd onderdeel van het Romeinse Rijk. Het gebied dat nu bekend staat als Istrie, was altijd al onderdeel van Italie.

 

Enkele jaren na de geboorte van Christus kwamen de Illyriers in opstand tegen de Romeinse overheersing en werd het gebied opgesplitst door keizer Augustus. Er onstonden twee delen: Pannonia in het noorden en het zuidelijke Dalmatia. Pannonia werd bijna 100 jaar later ook were opgesplitst in een tweetal gebieden, waarna een nieuwe keizer dit nog verder opdeelde. Na de teloorgang van het Romeinse Rijk kwam Kroatië onder invloed te staan van andere buitenlandse volkeren. De Turkse nomadenclan de Avaren vielen in de 7e eeuw dikwijls Kroatie binnen en verwoestten nederzettingen.

 

In de 7e eeuw kwamen vanuit andere slavische landen eveneens de Kroatische stammen naar het gebied. Zij organiseerden zich in de daaropvolgende twee eeuwen in een tweetal hertogdommen: Pannonisch Kroatie en Dalmatisch Kroatie. Beide landen stonden onder invloed van de Franken, het Franse Rijk dat Istrie had veroverd en de Turken had verslagen.

 

De naam Kroatië kwam in 852 voor het eerst voor in een geschrift van de hertog. In 925 werden de twee hertogdommen bij elkaar gevoegd en ontstond samen met een deel van Bosnie het Kroatische Rijk. Dit was is die tijd een van de machtigste rijken van Europa. De koning Tomislav wist aanvallen vanuit Hongarije en Bulgarije af te slaan. Tevens veroverde hij gebieden in Pannonia. Eind 11e eeuw wisten de Hongaren Kroatië onder haar bewind te brengen en werd de koning van Hongarije ook gekroond tot koning van Kroatië en Dalmatie. Vanaf die tijd vestigden zich veel Hongaren in Kroatië.

 

In de 13e eeuw nam het gezag vanuit Hongarije af en ontstonden in Kroatië enkele stadsstaten, zoals Zagreb en Dubrovnik (onder de naam Ragusa). Ragusa was tot in de 19e een een onafhankelijke staat en was qua zeemacht bijna vergelijkbaar met Venetië. Toen Ragusa in 1667 door een aardbeving getroffen werd, nam de macht sterk af. In de kuststreken kwamen de Hongaren nooit echt aan de macht, maar was de hand van Venetië duidelijk zichtbaar.

 

In 1463 viel het Koninkrijk Bosnie in handen van het Osmaanse Rijk en rukte deze Turkse macht op naar Kroatië. Men probeerde land de Turkse invasie tegen te hoyden, maar in de 16e eeuw wisten de Turken het gebied te veroveren. De Oostenrijkse Habsburgers, die inmiddels tot rechtmatige eigenaar van Kroatië waren gebombardeerd wisten de Turken aan de grenzen van hun rijk te houden middels sterke verdedigingslinies. In 1593 leden de Turken een gevoelige nederlaag en werden ze langzaam maar zeker verder teruggedrongen. Met name de kustprovincies bleven uit handen van de Turken, maar de binnenlanden waren nog lange tijd in Turks bezit.

 

In de periode van 1662 tot 1699 werden veel gebieden door de Habsburgers heroverd. In de 18e eeuw waren de Turken vrijwel geheel verslagen en bleef Kroatië de grens tussen Europa en Turkije. Eind 18e eeuw ontstond een nieuwe dreiging, ditmaal vanuit Frankrijk. De Habsburgers waren vijand van Napoleon en dus was ook Kroatië doelwit van de Fransen. Een korte periode waren de Fransen overheersers in het gebied, maar in 1815 werd het weer onderdeel van het Habsburgse Rijk. In 1848 probeerden de Hongaren het gebied te veroveren, maar dit was niet succesvol. In 1868 werd het koninkrijk Kroatië en Slavonie verenigd, samen met het geannexeerde Bosnie-Herzegovina.

 

Tot aan de Eerste Wereldoorlog waren er pogingen om de eenheid in Kroatië te verstoren, maar dit lukte niet. In de Eerste Wereldoorlog was Kroatië onderdeel van Oostenrijk-Hongarije en behoorde men tot de verliezende partij. Het land viel uiteen in 3 volkeren, de Kroaten, de Slovenen en de Serviers. In 1918 werd het land verenigd onder het Koninkrijk de Serviers, Kroaten en Slovenen, waarbij het land in 1929 werd omgedoopt tot Joegoslavië. In de Tweede Wereldoorlog kwam Joegoslavië onder aanval te staan van Duitsland en Italie. Joegoslavië was geen partij voor de nazi’s en werd veroverd. De leiding van het land werd overgedragen aan Pavelic en onder zijn bewind werden ook concentratiekampen opgericht.

 

De bevolking was hier niet gelukkig mee en ging onder communistisch leider Tito de strijd aan met de bezetters. Na de Tweede Wereldoorlog ging het land Joegoslavië onder communistisch leiderschap van Tito verder, waarbij Kroatië een deelrepubliek werd. Joegoslavië bleef redelijk neutraal tijdens de koude oorlog en had daardoor bondgenoten in beide kampen. In deze periode werd het een populaire vakantiebestemming. Na het overlijden van Tito in 1980 begonnen de Kroaten steeds meer autonomie na te streven. In 1990 was de eerste vrije verkiezing plaats en werd Tudjman tot eerste president van het land gekozen.

 

In 1991 gingen Kroatie en Slovenie als onafhankelijke landen verder. Het nationale leger was het hier niet mee eens en viel Kroatie binnen, zeker ook omdat Kroatië grote minderheidsgroeperingen kenden. Na enkele maanden was deze oorlog voorbij en werden gebieden geïntegreerd bij Servie. De schermutselingen vonden met name aan de zuid-oostgrens plaats. Onder begeleiding van de VN werd het vredesproces vorm gegeven en kwam in 1998 definitief een einde aan het oorlogsgeweld. Vandaag de dag is Kroatië een toonbeeld van rust en een fantastisch land om te bezoeken voor een rondreis met kinderen.

 

Rondreis kinderen: klimaat van Kroatie

Het klimaat van Kroatië kan je ongeveer verdelen in een drietal delen. De lage kustgebieden hebben een mediterraan klimaat met droge warme zomers en natte, maar milde winters. In het midden liggen de Dinarische Alpen, die van noord naar zuid lopen. Hier heerst een continentaal klimaat, waarbij de winters kouder en natter zijn en de zomertemperaturen eveneens lager zijn.

Het oosten van Kroatië grenst aan Hongarije en is veel vlakker. Omdat het gebied achter de bergen ligt, is de temperatuur gematigder. Door de vele zonuren en het lekkere klimaat is Kroatië een populaire bestemming voor rondreizen met kinderen. De neerslag in Kroatië is wat meer dan andere landen aan de Middenlandse zee, maar deze regen valt met name in de winter en het najaar. In de winter kan je in de berggebieden van Kroatië uitstekend skiën. De regio rondom de stad Rijeka is een populaire plek voor wintersportvakanties met kinderen.

 

Rondreis kinderen: Flora en fauna van Kroatië

Kroatie is een fantastisch land voor een vakantie met kinderen. De natuur van Kroatie is indrukwekkend met veel bossen, mooie bloemen en bomen. Kroatie kent vele duizenden plantensoorten en bijvoorbeeld ook olijfbomen. Bijna een kwart van Kroatie is bedekt met diepe wouden.

 

De merengebieden, zoals Plitvice, zijn erg bijzonder. De helblauwe meren en talloze watervallen doen je geloven dat je een sprookje bent binnengestapt. Ook de kuststreek is de moeite van een bezoek waard.


De vele eilanden maken het mogelijk om bijzondere boottrips en excursies te doen. Ook kan je hier heerlijk zwemmen, duiken en snorkelen, maar bijvoorbeeld ook sportvissen. De dierenwereld in Kroatië is erg bijzonder. Zo kan je hier herten, bruine beren, wilde zwijnen en talloze vogels vinden.

 

Rondreis met kinderen: veiligheid in Kroatië

Kroatië is een relatief veilig land, maar zoals in elk land kan je in de steden geconfronteerd worden met zakkenrollers. De oorlog in Kroatië is zo'n 15 jaar voorbij. Is sommige regio's (zoals de Krajina) is er zwaar gevochten en dat is nog te zien aan kogel- en granaatinslagen in sommige huizen.

 

Rondreis met kinderen: bezienswaardigheden in Kroatie

1: Plitvice meren


Misschien wel de top-attractie van Kroatie. Deze 16 meren met een prachtige groen-blauwe kleur zijn met elkaar verbonden door vele mooie watervallen. Met bussen, bootjes en via wandelpaden kan je jezelf door dit gigantische park bewegen. Op de campingplaatsen kan je heeerlijk je tentje neerzetten of een klein huisje huren.

 

2: Dubrovnik

 

Deze oude stad ligt aan de Adriatische zee en is een populaire vakantiebestemming. Het heeft enkele mooie monumenten zoals het Sponzapaleis, het Dominicaner klooster en de oude stadsmuren. De oude stadscentrum is prachtig en moet je absoluut bezoeken tijdens een rondreis met kinderen.

 

3: Kornati National Park

Dit Nationale park was ooit een vakantieoord voor rijke Romeinen, maar vandaag de dag is het hier erg rustig. De eilandengroep is een mooie bestemming voor rondreizen met kinderen omdat je op de prachtige stranden heerlijk kan zwemmen, kan duiken of kan zeilen.

 

4: Zagreb

Zagreb is al sinds de prehistorie bewoond. In de stad vind je vele mooie dingen die je kan bezoeken, zoals het Medvedgrad kasteel uit de 13e eeuw. De kathedraal van Zagreb is de zetel van de Aartsbisschop van Zagreb en een mooi bouwwerk. Zagreb heeft ook veel parken en musea waar je rustig kan rondstruinen.

 

5: Istrie

Rondreis met kinderen kroatie istrieDeze landstreek in het noord-westen van Kroatie lijkt sterk op Italie. De sfeer is relaxed en de natuur is prachtige. Istrie is de ideale bestemming voor een rondreis met kinderen, omdat de Adriatische kust je alles biedt wat je nodig hebt voor een heerlijke vakantie met kinderen. Dorpjes als Prec, Rovinj en Opatija bieden je meer dan genoeg mogelijkheden om iets van de omgeving te zien.

 

6: Pula

In Istrie ligt de plaats Pula. Dit oude stad en is als het ware een Romeins Museum met een amfitheater, een tweetal mooie poorten en prachtige tempels.

 

7: Krka National Park

De rivier Krka mondt uit in dit park. Niet voor niets een National Park, want de spectaculaire watervallen en kraakheldere meren bieden een fantastisch uitzicht.

 

 

8: Split


In Dalmatie, een streek in zuidelijk Kroatië, ligt de oude en historische stad Split. Hier ligt een van de mooiste bezienswaardigheden van Kroatië: het Romeinse paleis van Diocletanius. Een prachtig paleis dat zeer goed bewaard is gebleven. Tevens heeft Split enkele mooie kastelen, kathedralen en musea.