Marokko familievakantie

Rondreis kinderen: Marokko

Verre reizen met kinderen is een bijzondere gebeurtenis in het leven van vader, moeder en kinderen. De meeste gezinnen gaan jaarlijks op vakantie met kinderen, maar een verre reis met kinderen maken vergt enige voorbereiding en met name een investering. Toch is het zeer de moeite waard om een rondreis met kinderen te maken. Er zijn zeer veel landen waar je rondreizen met kinderen kan doen.

Wanneer je een verre reis met kinderen wilt gaan maken, dan kan het een goede keuze zijn om eerst een rondreis met kinderen te maken in een land dat relatief dichtbij is.

 

Een van deze landen, en misschien wel een beetje verrassend, is Marokko. Een rondreis met kinderen door Marokko maken is een geweldige belevenis. Marokko is een prachtig land, met mooie bezienswaardigheden, vriendelijke mensen en een bijzondere natuur. Rondreizen met kinderen in Marokko zijn er al vanaf €1500 voor 4 personen! Op onze pagina over Marokko vind je het aanbod rondreizen met kinderen in Marokko. 

 

Rondreis kinderen: algemene informatie over Marokko

Een rondreis met kinderen in Marokko maken is hardstikke leuk. Wanneer je naar Marokko gaat afreizen is het handig om je te verdiepen in het land, de cultuur en de mensen. Zo ga je voorbereid op rondreis. Kinderen vinden het ook super om meer te weten over andere landen en de gewoontes van mensen. Marokko is een Koninkrijk dat ongeveer 11 keer zo groot is als Nederland. Marokko ligt in het noorden-westen van Afrika, aan de Middellandse zee en Atlantische Oceaan.

 

De hoofdstad van Marokko is Rabat, maar de grootste stad in Casablanca. Een andere bekende stad is Marrakech.

In Marokko wonen ongeveer 32 miljoen mensen, die vrijwel allemaal gelovig zijn. In Marokko is de meest aangehangen godsdienst de Islam. In Marokko spreekt men Arabisch, maar door de geschiedenis wordt ook nog steeds als tweede taal Frans en in sommige gebieden Spaans gesproken. In Marokko betaal je met de Dirham. Voor €1 krijg je iets meer dan 11 Dirham. Wanneer je op rondreis met kinderen in Marokko bent, dan moet je niet verbaasd zijn over de gastvriendelijkheid van de mensen.

Je wordt in sommige gevallen overspoeld met aandacht. Houd er wel rekening mee dat vanwege het islamistische geloof het niet altijd gewaardeerd wordt om in het openbaar alcohol of voedsel te nuttigen. Marokko ligt dus aan twee grote zeeen en dat betekent ook dat het een grote kuststrook heeft. Liefst 1000 kilometer!

Marokko reizen met kinderen

  • Niet te ver vliegen met kinderen en toch een unieke ervaring? Bekijk dan eens deze bijzondere reis in Marokko
  • Wandelen door de hoogste bergen van Noord Afrika. En dat met de kinderen. Unieke reis voor gezinnen!
  • Tijdens jullie familiereis ervaar je het afwisselende Marokko met de koningssteden, de Sahara woestijn, maar ook het strand
  • Marokko leent zich goed voor een reis met kinderen. Bekijk hier alle rondreizen in Marokko

Rondreis kinderen: geschiedenis van Marokko

De oorspronkelijke bevolking van Marokko zijn de Berbers. Deze traditionele bevolkingsgroep woont nog steeds in Marokko. In ongeveer 1200 voor Christus worden aan de Marokkaanse kust voor het eerst handelsposten gevestigd door de Feniciers. Ook de Carthagen startten handelsactiviteiten op met de lokale bevolking. Marokko is lang en vaak middelpunt geweest van strijd tussen volkeren.
Van 200 voor Christus tot 40 na Christus bestond het noorden en westen van Marokko uit een groot Berbers Koninkrijk Mauretania.

 

Dit koninkrijk werd beëindigd door de Romeinen, die het land annexeerden. Ruim 400 jaar waren de Romeinen de overheersers, totdat de Vandalen het land veroverden na de val van het Romeinse Rijk. Ook het Byzantijnse Rijk probeerde het land te overheersen, maar dit lukte niet. In 682 was het Islamitisch Kalifaat wel succesvol in het veroveren van Marokko. Zij introduceerden het, tot op dit moment aangehangen, Islamitisch geloof. De Berberstammen begonnen in 739 een grote opstand die zich niet alleen beperkte tot Marokko, maar ook naar Spanje verspreidde. Hiermee kwam de macht van het Kalifaat onder druk en deze nam steeds meer af. Verschillende lokale koninkrijken kwamen aan de macht tot aan de 11e eeuw. In deze eeuw werd ook de stad Marrakesh gesticht.

 

Onder het bewind van de Almoraviden werd de naam Marokko voor het eerst geïntroduceerd. In de periode van 1415 tot 1700 was Marokko het middelpunt van invallen vanuit buurlanden Portugal en Spanje. Vele steden werden veroverd door deze invasies, maar rond 1700 wisten de Marokkanen de laatste steden weer te heroveren. Vanuit het oosten probeerden tegelijkertijd het Ottomaanse Rijk grip te krijgen op Marokko, maar zij wisten Marokko niet te overheersen. In 1830 wisten de Fransen Algerije van de Ottomanen te veroveren. Marokko steunde de opstandelingen en dit leidde tot een oorlog waarbij Marokko deels onder invloed van Frankrijk kwam te staan. Aan het begin van de 20e eeuw werd Marokko door de Britten, Spanjaarden en Fransen verdeeld en kwam Marokko deels onder Franse invloed te staan. In 1934 werd heel Marokko onder Frankrijk gebracht. Sinds die periode probeerde Marokko onafhankelijk te worden, maar ondanks zwaar gewapend verzet duurde het tot 1956 voordat Marokko echt onafhankelijk werd.

Ook de Spanjaarden, die nog steeds delen van Marokko in hun bezit hadden, erkenden het onafhankelijke Marokko. In 1969 werd een deel (Ifni) van het door Spanje overheerste gebied overgedragen aan Marokko. De westelijke Sahara bleef evenwel in Spaans eigendom. Ruim 7 jaar later werd ook de Westelijke Sahara geannexeerd. Hoewel dit gebied nu onder controle van Marokko staat, is er nog steeds een conflict met de verzetsbeweging Polisario die wil dat dit gebied onafhankelijk wordt.

 

Rondreis kinderen: klimaat van Marokko

In Marokko vind je een klimaat dat subtropisch is, net als andere landen rondom de Middellandse zee. De winters zijn warm en relatief vochtig, terwijl de zomers heet en droog zijn. In het westen van Marokko, aan de Atlantische Oceaan, zijn de temperaturen gemiddels iets lager. Hoe verder je van West- naar Oost-Marokko komt (of van Noord- naar Zuid), dan wordt de neerslag ook minder. Het zuidoosten van Marokko is een zeer droog gebied, waar jaarlijks maar 200 mm neerslag valt. In het Atlasgebergte valt in de winter sneeuw. Je kan Marokko eigenlijk het hele jaar goed bezoeken voor een rondreis met kinderen. In juli en augustus kan het erg warm zijn. Een rondreis kinderen maken kan je evenwel het beste doen in het voorjaar en najaar.

 

Rondreis kinderen: eten en drinken in Marokko

Door de eeuwenlange overheersing door verschillende culturen heeft de Marokkaanse keuken een behoorlijk divers karakter. Het is eigenlijk een mengeling van Spaans, Portugees, Moors, Midden-Oosters en Afrikaans. Het eten in Marokko wordt gekenmerkt door veel kruiden die grotendeels uit Marokko zelf afkomstig zijn. Veel maaltijden in Marokko hebben Kip als ingredient. Het bekendste Marokkaanse gerecht is Couscous.

 

Rondreis kinderen: Flora en fauna van Marokko

In Marokko vind je een deel van de grootste woestijn ter wereld: de Sahara. Wie denkt dat Marokko alleen maar zand heeft, zit helemaal mis en komt op een rondreis met kinderen bedrogen uit. Ook in de sahara vind je bijzondere struiken en kruiden. In het noorden van Marokko vind je veel bijzondere kurkeiken en langs de kust heel veel exotische vegetatie, zoals de eucalyptus, citrus en acacia. Kom je in iets vochtere gebieden, dan zijn er ook uitgestrekte weilanden en boomgaarden te vinden.

 


In het Atlasgebergte stond vroeger een gigantisch cederwoud, waarvan nu nog een prachtig deel over is. In Marokko vind je een aantal bijzondere dieren. Wist je bijvoorbeeld dat er nog steeds cheetas in Marokko voorkomen? Hoewel deze sierlijke dieren zelden gezien worden, wordt hun aanwezigheid bevestigd door Nomadenstammen. In Marokko vind je diverse gazellesoorten, maar bijvoorbeeld ook apen, namelijk de makaak. In de Sahara leven woestijnvossen, hagedissen en slangen. Marokko heeft een grote vogelpopulatie met Flamingo’s, Lammergeiers, Pelikanen en vleermuizen. Ook het zeeleven van Marokko is uitgebreid door de ligging aan Atlantische Oceaan en de Middellandse zee.

 

Rondreis met kinderen: veiligheid in Marokko

Marokko is een prachtig land om een rondreis met kinderen naar toe te maken. Bovendien is Marokko erg veilig. Marokko kent een streng rechtssysteem waarbij kleine misdruiven zwaar bestraft worden. Ook de sterke sociale controle speelt hierbij een belangrijke rol. Wel is het belangrijk om in de grote steden goed te letten op je spullen. Er kunnen wel zakkenrollers zijn.

Wanneer je met kinderen op rondreis in Marokko gaat dan kan het zijn dat je vaccinaties nodig hebt tegen Hepatitis A en DTP. Ook komt van mei tot oktober in sommige gebieden Malaria voor. Stem met de GGD af of dit voor jouw rondreis met kinderen noodzakelijk is.

 

Rondreis met kinderen: bezienswaardigheden in Marokko

Marokko heeft vele bezienswaardigheden die een stop waard zijn op een rondreis met kinderen. Hieronder een overzicht van een aantal mooie plekjes.

 

1: Marrakech

Deze mooie stad in de moeite van het bezoeken op een rondreis met kinderen meer dan waard. De stadsmuren en huizen zijn veelal roodgetint. Dit maakt ook wel dat Marrakech ook wel de rode parel genoemd wordt. Marrakech was vroeger een belangrijke handelsstad op de route door de woestijn. Het Bahia Paleis en de Menara tuinen zijn erg leuk om te zien. De traditione Souk (een bazaar) is bijzonder leuk. Je kan hier werkelijk alles kopen! Op het Djemaa El Fna plein kan je genieten van de straatartiesten en slangenbezweerders.

 

2: Kamelentocht door de Sahara

Samen met Berbergidsen kan je op de rug van een kameel de woestijn in voor een trektocht.
De woestijn in Marokko is echt zoals je kinderen deze voorstellen: veel zand! Meestal kan je een dergelijke tocht combineren met een spannende overnachting in een tentenkamp in de Sahara!

 

3: Relaxen op het strand van Agadir

Dit is de badplaats van Marokko. De stranden zijn mooi en breed en bieden meer dan genoeg mogelijkheden voor de kinderen om zich te vermaken. Er zijn een aantal leuke excursiemogelijkheden, bijvoorbeeld naar het kunstenaarsdorp Essouira.

 

4: Bezoek een Ksar in Ouarzazate

Een Ksar is een typisch Marokkaans vestingstadje dat opgebouwd is uit leem.
Deze stadjes zijn op diverse plekken is Marokko te vinden en zijn meer dan de moeite van het bezoeken waard op rondreis met kinderen in Marokko. Met name in de buurt van Ouarzazate, ten westen van Marrakech zijn deze lemen stadjes te vinden.

 

5: Atlas gebergte

In dit eeuwenoude gebergte vind je vulkanische rotsformaties en oude stadjes opgebouwd uit natuursteen. Een van deze stadjes in Nkob, waar je een prachtig uitzicht hebt op palmenplantages in het dal.

 

 

6: De bibiotheek van Zagora

In de Tamegroute bibliotheek in het stadje Zagora is een verzameling van oude en bijzondere boeken te vinden. Er staan hier boeken uit het jaar 1200!! Zagora is ook een leuke plek om gewoon lekker te relaxen.

 

 

7: Aït Ben Haddou

Aït Ben Haddou ligt tegen de woestijn aan en is op rondreis met kinderen een ideale uitvalsplek voor een aantal bijzondere excursies. In de buurt liggen de Atlas studios waar beroemde films als The Gladiator, Alexander en The Mummy zijn opgenomen. Ook de kashba van Aït Ben Haddou is een bezoekje waard. Dit fort met hoge muren opgetrokken uit zand en leem laat de verbeelding van de kinderen helemaal op gang komen.

 

8: het Rifgebergte

Helemaal in het noorden van Marokko vind je het rifgebergte. Deze streek ligt afgelegen en is onherbergzaam en daardoor nog behoorlijk onontdekt en dat is eigenlijk ook wel lekker. De plaats Chechaouen ligt op 600 meter hoogte in de bergen. De smalle straatjes, wit-blauwe huisjes doen je eraan denken dat je in Griekenland bent. Kortom: wie op vakantie met kinderen in Marokko gaat zal zich zeker laten verrassen door de schoonheid van het land. Een rondreis met kinderen in Marokko maken is een echte aanrader.