Tunesie familiereis

Rondreis kinderen: Tunesie

Wanneer je in de zomer-, voorjaars- of herfstvakantie op vakantie met kinderen wilt, dan kan het heel bijzonder zijn om een verre reis met kinderen te maken. Een rondreis met kinderen in een bijzonder land maken is een super belevenis voor het gehele gezin. Rondreizen met kinderen zijn er in talloze landen over de gehele wereld en worden door diverse “rondreis met kinderen” aanbieders verzorgd.

Een van de landen waar je op vakantie met kinderen naar kan gaan is Tunesië. Deze verre reis met kinderen kan je uiteraard ook zelf organiseren, maar veel mensen kiezen voor een aanbieder van Tunesië rondreizen die gespecialiseerd is in kinderrondreizen. De reden hiervoor is dat het programma vaak afgestemd is op of rekening houdt met kinderen. Kinderen krijgen de mogelijkheid om met leeftijdsgenootjes te spelen bij een rondreis met kinderen.

 

 

Rondreis kinderen: klimaat van Tunesie

Door de ligging van Tunesië aan de Middellandse Zee, de Sahara en het Atlasgebergte zal je in Tunesië verschillende klimaten vinden. Het noorden van Tunesië heeft een warm zeeklimaat met milde natte winters en droge warme zomers. Het zuiden van Tunesië ligt tegen de bovenkant van de Sahara en dus is het daar zeer warm. In het middendeel van het land vind je een steppeklimaat, waarbij er maar weinig regen valt en er vele zoutmeren zijn ontstaan.
 Een voorbeeld hiervan is het Chott El-Jerid meer dat maar liefst 60 bij 250 kilometer is.

 

De zomers in Tunesië zijn altijd warm. Langs de kust zijn de maximumtemperatuur tot 40 graden denkbaar, maar ten zuiden van de stad Gafsa zal het in de zomer meestal tussen de 40 en 50 graden zijn. In de winter is het een stuk koeler in Tunesië. Langs de kust liggen de temperaturen tussen de 15 en 20 graden en er valt veel regen. In het Atlasgebergste kan het in de winter vriezen en zelfs sneeuwen. Wintersport is echter niet mogelijk.

Tunesie reizen met kinderen

  • Met de kameel door de woestijn. Zie jij je moeder al zitten op een kameel? Dit is een van de vele leuke activiteiten tijdens een familiereis in Tunesie
  • Met het hele gezin reizen door het zuiden van Tunesie. Tijdens deze familiereis gaan jullie echt de Sahara in. Zelfs op een kameel.

Rondreis kinderen: algemene informatie over Tunesië

Tunesië is een van de Afrikaanse landen die aan de Middelandse zee ligt. Haar buurlanden zijn Algerije en Libie. De inwoners van Tunesië zijn van oorsprong Berbers, maar beschouwen zichzelf als Arabier. In de twintigste eeuw is het bevolkingsaantal van Tunesië vervijfvoudigd tot ongeveer 10,5 miljoen . De hoofdstad van Tunesië is Tunis. Dit ligt in het Noorden van Tunesie en is een zeer westerse stad, mede dankzij de Franse overheersing. In Tunesië betaal je met de Dinar.

 

De Islam is in Tunesië de staatsgodsdienst. Dit maakt dan ook dat 98% van de Tunesiers islamitisch is. Toch heeft het Christendom ook haar sporen achtergelaten in Tunesië. Al in de 3e eeuw na Christus was er in Carthago als een bisschop gevestigd. De kathedraal van Saint Louis uit de 19e eeuw is nog steeds een mooi voorbeeld van het Christelijke geloof in Tunesië. Opvallend in Tunesië is een van de favoriete sporten: golf. Deze sport werd door de Fransen geïntroduceerd en is behoorlijk populair. Een van de oudste golfbanen van Afrika ligt dan ook in Tunesië.

De Tunesische keuken is meditteraans met Turkse invloeden. Belangrijke bestandsdelen van de meeste maaltijden zijn tomatenpuree, olijfolie en harissa (een soort van lokale pasta). Veel maaltijden worden vers bereid, omdat niet iedereen een koelkast heeft. Het nationale gerecht is Koeskoes.

 

Rondreis kinderen: geschiedenis van Tunesie

Tunesie is net als veel andere landen in Noord-Afrika in de loop der jaren overheerst geweest door diverse landen. De oorspronkelijke bewoners van Tunesie zijn de Berbers. Van deze bevolkingsgroep zijn nog steeds veel afstammelingen te vinden in Tunesie. Vanaf de 10e eeuw voor Christus werden de kustgebieden van Tunesie gekolonialiseerd door de Feniciers. De Feniciers komen oorspronkelijk uit het huidige Libanon. De belangrijkste nederzetting van de Feniciers was het wereldberoemde Carthago. Deze handelsstad was vanaf de 5e eeuw voor Christus een van de belangrijkste concurrenten van het Romeinse Rijk.


Een van de bekendste feiten van het Carthaagse Rijk was de veldtocht van generaal Hannibal. Hij trok met zijn leger en bereden olifanten op naar Italie. In 146 voor Christus maakte de Romeinen een einde aan het Carthaagse Rijk en werd Tunesie onderdeel van het Romeinse Rijk. Carthago werd door de Romeinen in 44 voor Christus weer opgebouwd en groeide uit tot een van de belangrijkste steden in hun Rijk. Liefst 500.000 inwoners waren op de hoogtijdagen woonachtig in Carthago.

De resten van Carthago liggen ongeveer 10 kilometer van het huidige Tunis. In de 5e eeuw na Christus was het de Germaanse stam de Vandalen die Noord Afrika bezetten en Carthago veroverden. Dat deze stam hiermee niets heel lieten moge duidelijk zijn. Niet voor niets in de term vandalisme van hen afgeleid. Ook Rome was niet tegen hun kracht bestand en werd tot de grond gelijk gemaakt. Bijna een eeuw waren de Vandalen de belangrijkste macht in het Middellandse Zeegebied, alvorens de Byzantijnen de Vandalen versloegen rond 533. Tot aan de 7e eeuw bleef deze regio van groot belang totdat de Arabieren het gebied veroverden. Zij gaven niet veel om havensteden en lieten Carthago links liggen.

 

De Arabieren introduceerden na hun overwinning eveneens de Islam in het gebied dat nu Tunesië heet. Tot aan de 10e eeuw waren de Arabieren heer en meester in het gebied, totdat bedoeinenstammen vanaf de 11e eeuw veel invallen deden en er tot de 16e eeuw Berberdynastieen aan de macht waren. Vlakbij Carthago werd in de Middeleeuwen Tunis gesticht en deze stad groeide uit het middenpunt van het Rijk van de Hafsiden, een grootmacht in die tijd. Spanje probeerde in de 16e eeuw voet aan wal te krijgen in het Noord-Afrikaanse land, maar dit was niet succesvol.

Een natie die wel succesvol was, waren de Ottomanen. Onder hun macht werd Tunis een belangrijke havenstad voor piraten. De macht van deze stam werd in de 19e eeuw minder en toen greep Frankrijk toe door het land te bezetten. Tot halverwege de 20e eeuw bleef Tunesië onderdeel van Frankrijk, maar uiteindelijk werd het land in 1955 zelfstandig.

 

Rondreis kinderen: Flora en fauna van Tunesie

Op vakantie met kinderen in Tunesie heb je de mogelijkheid om te genieten van het rijke planten- en dierenleven. De bossen in het noorden van Tunesie herbergen vele bijzondere dieren, zoals wilde katten, genetkatten en jakhalzen. Ook kom je overal in Tunesie wilde zwijnen tegen. Ook de vogelpopulatie in Tunesie is erg uitgebreid. Het landschap is vrolijk, mede dankzij de vele bloeiende oleanders, jasmijnbomen en mimosa’s. In de zuidelijke gebieden groeien olijfbomen, pruimen, vijgen, dadels en banenenbomen.

 

Rondreis met kinderen: veiligheid in Tunesie

In Tunesie kan je prima op rondreis met kinderen gaan. Het land is over het algemeen zeer veilig. Allleen het grensgebied tussen Algerije en Tunesie wordt niet aangeraden om te bezoeken. In de kustplaatsen en dus toeristische gebieden komen wel zakkenrollers voor. Pas dus goed op je spullen tijdens een rondreis Tunesie met kinderen.

 

Rondreis met kinderen: bezienswaardigheden in Tunesie

Op rondreis met kinderen in Tunesie zal je genieten van de vriendelijke bevolking en ka n je divesre mooie bezienswaardigheden bezoeken. Natuurlijk is een afsluiting op het strand perfect voor jullie rondreis met kinderen.

 

1: Carthago


Deze wereldberoemde stad was een van de belangrijkste concurrenten van het Romeinse Rijk. Wie kent niet de veldtocht van Hannibal waarbij hij met zijn olifanten de Romeinen een zware slag wilde toebrengen. Uiteindelijk werd de stad vernietigd door de Romeinen en vervolgens weer opgebouwd. Bij de verovering vand Carthago door de Vandalen is deze stad vernietigd. De ruines van de stad, die ongeveer op 10 kilometer van Tunis liggen, herbergen restanten van het amfitheater en Romeinse baden.

 

2: Gorges de Selja

Deze 15 kilometer lange kloof ligt als een rode slang of hagedis door het landschap. Met name de tocht door de woestijn is erg bijzonder.

 

3: Tunis

Tunis is een moderne en bruisende stad. Zoals in veel landen in Noord-Afrika is het druk en gezellig op straat en kan je overal leuke dingetjes kopen. Uiteraard betaal je veel te veel, maar hoe beter jij onderhandelt, hoe beter de prijs is die je krijgt.

 

4: Djebel Bou Hedma park

Niet ver van Gafsa ligt het Djebel Bou Hedma park. Dit nationale park is door de Unesco op de werelderfgoedlijst gezet zodat het gebied in stand gehouden kan worden. Je vind hier bedreigde diersoorten als de mhorgazelle en addax-antilope. Tevens lopen hier struisvogels.

 

5: Douga

De stad Douga heeft mooie overblijfselen uit de periode van Romeinse overheeersing. Gelegen op een plateau op 570 meter hoogte, is dit een mooie bezienswaardigheid in de bergen. Je ziet de stad al van verre en hebt de mogelijkheid om mooie foto’s te maken, zowel van de stad, als de lagergelegen landbouwgebieden.

 

6: El Kef

Het plaatsje El Kef heeft een echte Kasbah, een middeleeuws fort opgebouwd uit leem. De vele geschilderde huisjes en het uizicht op de omgeving maken dat dit een leuke tussenstop is op rondreis met kinderen.

 

7: Op zoek naar Fata Morgana’s

Vanuit de oases Tozeur of Douz kan je mooie uitstapjes maken in de Sahara. De kans is groot dat je voor het eerst in je leven een Fata Morgana ziet. Bijzonder is ook een bezoek aan de berberstam Hammama des Matmata. Zij hebben 700 holen gegraven en wonen hier voor een groot deel nog steeds in. Deze woningen heb je misschien wel eens gezien in de film Star Wars. Tevens kan je op een kameel de woestijn in en eventueel slapen bij bedoeinen.

 

8:Kairouan

Dit is een van de belangrijkste steden voor de Islam, mede door de moskee die stamt uit de vroege Middeleeuwen. Tevens is hier een leuke bazaar (de souk) met allerlei steegjes en winkeltjes waar je werkelijk alles kan kopen.

 

9: Chott en Djerid

Dit is het grootste zoutmeer van Noord-Afrika. Het grootste deel van het jaar ligt het dan ook droog en schittert het zout in de zon.

 

10: Djerba


Het eiland Djerba is een van de mooiste strandbestemmingen van Tunesie. De mooie zandstranden en talloze palmen verwelkomen je voor een mooie afsluiter of start van je rondreis met kinderen. Heb je zin om wat activiteiten te ondernemen tijdens je vakantie Tunesie met kinderen? Dan kan je ook naar de hoofdstad Houmt Souk. Hier kan je heerlijk wandelen en lokale marktjes bezoeken.